Не сме изненадани, че рокзвездата в кулинарията - Джейми Оливър, отглежда сам зеленчуците, подправките и дори ядливите цветя, които ползва за декорация на кулинарните си шедьоври! Още през 2016 г. знаменитият шеф готвач сподели за тази своя мания, а две години по-късно разкри, че любовта му към отглеждането на зеленчуци, билки и подравки у дома е породена от съпругата му Джулс. Дори сподели, че първото, с което се е захванал са били тиквичките! 

По време на първия, световен локдаун най-популярните личности в света публикуваха свои снимки в социалните мрежи от градината си у дома. Повечето от тях се бяха отдали именно на култивирането на това, с което се хранят! 

В топ 10 се наредиха имена като Джулия Робъртс, Опра Уинфри, Принц Чарлс, Никол Кидман, Джесика Алба, Оскар де ла Рента, майката на сестрите Бела и Джижи Хадид - Йоланда и кой ли още не. Всички те позираха до алени домати, сладки бобени шушулки, свеж босилек или ядливи хризантеми и метличини. 

Да отглеждаш това, с което си храниш, гарантира не просто добрия вкус в кулинарията дори в домашни условия. Това означава, че те е грижа за света около теб! 

Нахлуващият в домовете на все повече хора тренд в домашното градинарство не остава незабелязан от иновативните технолози, които скорострелно заменят не дотам привлекателните и заемащи място саксии с дизайнерски и високотехнологични "умни градини" за кухнята ви. Няма как и Трендо да не обърне внимание на тази нова мания, за да насочи вниманието ви към някои от достъпните варианти, както и да ви разказаже малко повече за тях! 

Първото и най-важното, което трябва да знаете е, че домашните градини ви позволяват да отглеждате ароматни подправки, билки, ядливи цветя и мини зеленчуци през цялата година без никакви усилия.

Те няма как да съдържат пестициди, нито ГМО!

Все повече специализирани издания в света нарекоха новия метод за създаване на храна за масата "най-добрият помощник на кулинарите, градинарите и шеф готвачите през 2021 година". 

Без значение какви са амбициите ви в култивирането на зеленчуци и други растения - умните домашни градини напълно пасват на кухнята ви, независимо от размера и мебелировката. 

Двадесет и първи век е тук, за да разбие на пух и прах древната мъдрост: "Всяка една градина има своите плевели".

Макар от край време да е ясно, че много парници и градини са съвсем чисти от плевели, паразити и всякакви бъгове, все пак тази поговорка до скоро бе лайтмотив на градинарите в пряк и преносен смисъл. 

И все пак - умните градини на Véritable®, които може да разгледате в Трендо, са снабдени с LED светлини, системи за поливане и какво ли още не и ви гарантират чиста продукция!

Тези модерни приспособления за отглеждане се предлагат в почти всяка форма и размер, предназначени са да произвеждат билки и зелени салати, цветя и дори зеленчуци. С толкова много възможности за избор, да се спрете на най-добрата градина за дома ви не е толкова трудно!

Те всички имат своите качества! И най-вече - не изискват да копаете! 

Снимка: Véritable®

Ще разполагате със свежи продукти и то без да се налага да чакате на опашка в хранителния магазин или да обикаляте по борси и фермерски пазари. Говорим за лесно поддъраща се, интелигентна градина на закрито!

Общото между всички тях е, че никога няма да ви се налага да чистите пръст под ноктите си! И няма значение къде живеете, защото умните градини се приспособими за всякакви условия. 

Има малки и компактни, достатъчно големи, за да приютят 36 растения наведнъж. Има и такива, за които се грижите през смартфона си. Въобще снабдени са с всичко, което да ви остави на мира само да се наслаждавате на растежа на зеления лук! 

Exky® CLASSIC е най-малката и най-ефективна интелигентна закрита градина в каталога на Трендо, която ви позволява да отглеждате без усилие билки, подправки и зеленчуци във вашата кухня. Тя самостоятелно се грижи за вашите растения, за да можете да имате ароматна здравословна храна през цялата година. Нейният ултра компактен и елегантен дизайн я прави чудесна за всички кухни. Благодарение на своята технология, растенията в EXKY растат 3 пъти по-бързо, отколкото сред природата! Комбинацията от високоефективни светодиоди и специфичен светлинен спектър, гарантира по-бърз растеж на растенията.

Снимка: Véritable®

EXKY има автоматизиран дневен и нощен цикъл - включва се за 16 часа и се изключва за 8 часа. Светлинният стълб се регулира по височина с плавно плъзгане, за да се адаптира към височината на вашите растения. Автоматичното поливане се извършва чрез вграден резервоар за вода, който подсигурява напояване до 3 седмици. То се случва безшумно благодарение на пасивната си хидропонна технология. Зареждането на резервоара за вода е лесно, а мигащата аларма ви предупреждава за нивото на водата и предпазва от преливане.

Домашна градина BOTANEO EYLO GARDEN

Градината със светлинен спектър, подходящ за ядливи растения, който ускорява растежа и развива аромати. Осветлението се контролира автоматично: включва се за 16 часа и се изключва за 8 часа всеки ден. Светлинният стълб също се регулира, за да се адаптира към скоростта на растежа на растенията. Водният резервоар и пасивната хидропоника осигуряват на растенията точното количество вода. От 4 седмици до 6 месеца отнема да се насладите на ароматните си билки, зеленчуци, ядливи цветя, мини плодове и зеленчуци.

В зависимост от сорта е се радвате на от 4 до 6 месеца редовна реколта. За да започнете да отглеждате любимата си подправка, билка или зеленчук, просто поставете избраните Lingot® пълнители със семена в специалните отделения (кошници) в градината си ... и това е! Включете градината в захранване и напълнете резервоара с вода. Поникването на семената ще започне след няколко дни. Ще можете да се насладите на първите си реколти 4 седмици по-късно.

Домашна градина EXKY® SMART GARDEN

С Exky® SMART и неговия ултра компактен размер, можете да отглеждате две Lingots® пълнителя със семена едновременно. Тази домашна градина има автоматично регулиране на LED светлината според дневната светлина за оптимален растеж през цялото време. Комбинацията от високоефективни светодиоди и специфичен светлинен спектър, гарантира по-бърз растеж на растенията

Светлинният стълб се регулира по височина с плавно плъзгане, за да се адаптира към височината на вашите растения чрез ADAPT'LIGHT ™ ТЕХНОЛОГИЯ, въведена от марката, която регулира светлинната мощност според околната светлина. Тази патентована технология позволява максимални икономии на енергия, като същевременно осигурява по-добри условия за отглеждане. 

Всеки пълнител Lingot® има живот до 6 месеца, осигурявайки средно по една реколта на седмица. Сред асортимента може да откриете мента, лук, босилек, магданоз, домат, чили, мизуна, кресон ... и много други!

Mарката Véritable®, която ви позволява да се насладите на всичко, което отглеждате сами е френска. Тя е лидер в градското земеделие на закрито с иновативните си решения. Благодарение на нея зеленчуците, билките, подправките и дори ядливите цветя са достъпни през цялата година в дома ви. 

Véritable® се ангажира със своята социално-икономическа система. Създадена в региона Рона-Алпи-Оверн във Франция, компанията проектира, произвежда и сглобява 90% от своите продукти в радиус от 200 км. Повече от 25 партньори участват в целия проект, който представлява около 300 работни места във Франция.

„Наша отговорност като предприемачи е да развием сигурна, отговорна компания не само за служителите, но и за околната среда, както и за местната и националната икономика", казва Никола Гехин, който е главен изпълнителен директор на Véritable®.

В днешно време над 50% от населението на света живее и се храни в градските райони. Във Франция 80% от населението живее в агломерации. Тази урбанизация бързо променя начина на живот и създава нови нужди. Жителите както в големите градове, така и в провинцията, търсят свежи, здравословни, местни продукти с органичен или известен произход и надеждни производители. Настоящата хранителна индустрия и традиционните канали за дистрибуция, обаче, затрудняват задоволяването на тези нужди.

Снимка: Véritable®

Градското земеделие е основното предизвикателство на IXX в. То има предимства.

Този нов начин на отглеждане е здравословен, по-екологичен и икономически (чрез контрол и намаляване на потреблението на вода и автоматизирана грижа за почвата. 

Снимка: Véritable®

С всичко казано дотук - няма съмнение, че подобно иновативно решение с френско качество и френско отношение няма как да не улесни и да не направи ежедневието ви по-приятно. Затова бъдето като Джулия Робъртс и Опра Уинфри и отглеждайте сами това, с което се храните! 

 

*Материалът е подготвен за Трендо и съдържа продуктово позициониране!