Чували сте максимата, че богатите пазаруват само от промоции, нали? Може и да е преувеличено, но е факт, че хората с повече възможности имат различни навици от онези, които не успяват да спесят и лев. Давам пример с приятелка, която е в IT сектора и чиято заплата е пет пъти по-висока от моята. Няколко месеца преди този ноември тя вече знаеше какво точно ще си купи от Black Friday. В случая ставаше дума за последен модел супер бърз и с не-знам-какви показатели лаптоп.

Мислех си "Но защо ѝ е промоция, след като може да си го позволи и без това". Разрових се и се оказа, че не нейното, а моето мислене е грешно. Направих (не национално представително, разбира се) лично проучване за навиците за пазаруване на богатите, които наричам така условно - говорим за онези, които успяват да заделят някой лев без да се лишават, а доходите им са над средните за страната. А докато разглеждаме навиците на по-заможните, ви предлагам и няколко линка с намаления.

Овърсайз дълго палто в цвят камел с 30 % намаление от Market.dir.bg

Снимки: Market.dir.bg

Купи

СПАЗВАТ ПРАВИЛОТО 50/20/30

Правилото 50/20/30 не е откриване на топлата вода и не е известно от вчера. Всъщност това е добре познат метод, според който домакинството отделя 50% от доходите си за разходи, сметки и др., 30% за желания и нужди и 20% за спестявания.

Правилото е измислено от мексиканската сенаторка Елизабет Уорън, родена през 1949 г. в Оклахома Сити в семейство от средната класа. Тя е привърженик на по-строгите регулации в банковия сектор във връзка с финансовата криза в САЩ от 2007-2008 г. Зад това стоят дългогодишни изследвания в областта на личните финанси и несъстоятелността на физическите лица.

Мъжко яке Columbia Marquam Peak с 65% намаление от Market.dir.bg 

Снимки: Market.dir.bg
Купи

КУПУВАТ КАЧЕСТВЕНИ НЕЩА

Ако някой ме убеди, че "евтиното излиза скъпо" не е вярно, ще съм силно изненадана, защото многократно съм виждала, че тази максима е вярна. Изглежда, че богатите са нясно с това и купуват само качествени неща, дори да им коства повече средства.

Идеята е, че ще ги използват с години. Това спестява и време, защото няма всеки път когато маратонките им се скъсат, например, да се занимават с търсене на нови и нови през няколко месеца, или през година да купуват нова пералня.

Кожена чанта за лаптоп с 20% намаление от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg
Купи

ЧАКАТ ПРОМОЦИОНАЛНИ СДЕЛКИ 

Ето че си идваме на думата с промоциите. Богатите чакат промоционалните стоки много по-дълго, отколкото всички останали, защото правят и далеч по-големи инвестиции. Като примера с приятелката ми в IT сектора, която много добре знае в какъв точно лаптоп иска да вложи хиляди левове.

Аз например няма да ги вложа, но няма и да имам най-добрата машинка с месеци. Но така е с милионерите - може да следят движението на цената на даден продукт, имот, автомобил с години преди да го купят.

Мини прахосмукачка за маса с 10% намаление в Market.dir.bg

Снимки: Market.dir.bg

Купи

СПЕСТЯВАТ

Спестяването може да включва широк спектър от действия, всяко от което добавя по стотинка в касичката. А като станат много, това са вече левчета, не само стотинки.

Дори да не е точно правилото 50/20/30, за което споменахме, спестяването може да се изразява в това да не разхищават топла вода, да не плащат за доставка, да пестят електроенергия, да купуват уреди с висок клас, които разходват по-малко, да не търсят непременно хотел на първа линия на морето, а да отседнат в по-евтин в непозната интересна столица в трупане на повече нови емоции и мн. др.

Бял шоколад без захар с 20% намаление от Market.dir.bg

Снимки: iStock by Getty Images, Market.dir.bg

Купи

ПЛАНИРАТ БЮДЖЕТА СИ

Планирането на бюджета означава да имате контрол над финансите си. Колко точно вкарвате в семейния бюджет и колко изкарвате от него е важно за спокойното посрещане на празниците, на лятната почивка, и при временна неработоспособност да не останете без "пукнат" грош.

За хаотични хора като мен това изглеждаше трудно, преди да се сдобия с три деца и да започна да зачерквам неща от списъка за пазаруване, които не можем да покрием.

Мъжки каскет с наушник с 20% намаление от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg
Купи

КУПУВАТ ВТОРА УПОТРЕБА 

Втората употреба отдавна не се свързва с мърляви, раздърпани, немодерни и никому ненужни дрехи и вещи. Пазаруването на стоки втора употреба днес говори за отговорно към природата поведение, насърчава кръговата икономика (произведен продукт да остане в употреба колкото може по-дълго преди да бъде изхвърлен или изобщо да не става отпадък) и демонстрира отношение към устойчивостта.

Освен това повечето неща, които се предлагат днес, обикновено са купени прибързано от някого и се оказало, че не им трябват, не им стават, не са им удобни и т.н. Тоест често говорим за напълно нови стоки, чиято цена е свалена от прибързан купувач.

Дамски ръкавици с 20% намаление от Market.dir.bg

Снимки: Market.dir.bg

Купи

ИМАТ ФИНАНСОВА ХИГИЕНА

Тук вече говорим не само за това да знаете точно какво влиза и излиза от сметката ви, но и за това да се грижите за спестяванията си да растат, да правите добри инвестиции, да предвиждате разходите си на седмична и дори месечна база. Това означава и да следите да не плащате за абонаменти, които не са ви нужни, да търсите по-изгодни договори за телевизия, интернет, телефон и др.

Това обаче може да не е за всеки. Какво означава например да направя добра инвестиция? За мен е да купя мляко на промоция, за други е да купят апартамент, който след това да отдадат под наем, например, но с ясната оценка колко ще струва и колко точно могат да спечелят от тази сделка. 

Дамска чанта в бежов цвят с 15% намаление в Market.dir.bg

Снимки: Market.dir.bg
Купи

НЕ ПАЗАРУВАТ ИЗВЪН ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИ

Макар и с небогатата си финансова култура знам, че е неразумно да изтегля заем, било то за телефон, който ще изплащам срещу "само 10 лева на месец", било за телевизор, било за къща. Познавам хора, които спестяват толкова добре, че си купуват дори апартамент в София на днешните цени без банков заем.

И, уверявам ви, пестеливи са. Идеята е да се придържате към възможностите си, защото, надвишавайки ги веднъж, се затваря безкраен порочен кръг от заеми и догонване с финансите.

Diadora Кецове с 59% намаление от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg
 Купи

СРАВНЯВАТ ЦЕНИТЕ

Богатите са много по-склонни да пазаруват по интернет, поради простата причина, че по-лесно могат да сравняват цените. И преди пазаруването онлайн да стане толкова популярно, хората с големи възможности са сравнявали, но това е било далеч по-трудно. А днес вече има и много сайтове, в които може да се сравняват цени на конкретни стоки.

Като си говорихме за пълнене на касичката стотинка по стотинка, това е още един начин да го правите. Вече има и приложения, които предупреждават, ако цената на купен онлайн продукт падне, и може да получите чек за разликата от предишната до настоящата цена.

Животът и приключенията на Дядо Коледа с 15% намаление от Market.dir.bg 

Снимки: iStock by Getty Images, Market.dir.bg
Купи

Виждате, че навиците на т.нар. богати не са толкова неизпълними, що се касае за пазаруването. Разбира се, зад това да се самоопределиш като богат стоят и много други усилия, но днес се спряхме именно на пазаруването. Причината е, че в момента има актуални намаления, от които и вие бихте могли да се възползвате без да изпитвате неудобство. Видяхме, че го правят и хората, които знаят как добре да разполагат с парите си. 

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка!

Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.