Докато горещи вълни взимат жертви от Европа до Япония и САЩ, а лаици и експерти спорят дали жегите са нормално явление или не, безспорно е, че поведението ни като потребители трябва да е по-отговорно. Според някои дори вече сме закъснели. Тъй като климатичната криза, причинена от човека, се ускорява, учените са категорични, че екстремните метеорологични явления ще стават все по-чести и по-интензивни.  Advertisement

В рамките на Green Week 2023 - най-мащабният регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден, организиран от Dir.bg и 3E-news, редица международни експерти изтъкнаха важността от това бизнесът да се ориентира към устойчивост, подкрепен по всички възможни начини от финансиращите институции, а държавата по-скоро да предложи и съответните улесняващи законови регламенти. Стъпки в тази посока се правят, а наскоро страната ни рестартира и интензивната работа по въвеждане на национална депозитна система, която - ако бъде въведена успешно, гарантира между 70 и 90% рециклируемост на пластмасовите бутилки за еднократна употреба. И не само. 

За промените, които предприема индустрията, можем да говорим много, но най-важният резултат е, че такива вече има. Ако погледнем обаче към частния случай - всеки от нас има много какво да подобри в поведението си като потребител. Това включва не само разделното изхвърляне, а и избора на артикули по време на пазаруване, използването на продукти за многократна употреба, начините за отмора и придвижване и много други. Включва, разбира се, и възпитанието на децата и поколението след нас, за което трябва да запазим планетата, по призива на природозащитните. Но за това в следваща статия.

Даваме няколко съвета за постепенната промяна на навиците ни, а междувременно тук може да намерите Zero Waste артикули - лесни са за разпознаване по специалния знак за "Нулев отпадък", с които Market.dir.bg показва своята загриженост по темата. 

Изберете по-щадящи материали като бамбук 

Сред качествата на бамбука, които го правят устойчив, са бързият му растеж, необходимостта от много малко ресурси за отглеждането му (за разлика от памука, той няма нужда от големи количества вода и пестициди) лесната грижа за него и дълготрайният живот на материята. Освен това в света има над 1000 различни вида бамбук, от които се произвеждат дрехи, спално бельо, домакински принадлежности и ред други, включително материали за строежа на къщи.

Суровините от него са 100% биоразградими, а фибрите, използвани за направата на бамбукова материя, няма нужда да се пръскат с химически добавки. Споменахме ли, че бамбуковите материали са и антиалергични, терморегулиращи и дишащи? 

Вкъщи може да замените много от използваните вещи - често пластмасови и бързо амортизиращи, с такива от бамбук. Например:

Бамбукова поставка за прибори от Market.dir.bg

Купи

Освен че е красива и естетически издържана, тази поставка печели пред много други предложения на пазара с това, че не абсорбира влагата и подлежи на дълготрайно ползване. Важно за здравето е мястото, на което държим вилиците и лъжиците си, да не бъде засегнато от плесени и мухъл. А когато вече не е нужна, поради смяна на дома или по други причини, на съвестта ви няма да тежи, че сте замърсили природата със старата пластмасова поставка. 

Бамбукова дъска за рязане с нож от Market.dir.bg

Купи

Чували ли сте твърдението, че дървената дъска за рязане не трябва да се мие с препарат, защото попива химикалите? Непочистена добре обаче, по нея остават дрожди и плесени, спори и бактерии, които могат да се развият и да причинят здравословни проблеми. Бамбуковите дъски са по-малко податливи на нацепване и напукване, абсорбират по-малко течности, следователно не улавят бактериите и са по-хигиенични от дървените. Като добавим към това и екологичните предимства на бамбука, става почти задължително да разполагате с такава в дома си. 

Бамбуков органайзер за прибори за чекмедже от Market.dir.bg

Купи

Още едно място в дома, на което хигиената е от изключително значение - органайзера за прибори. Както вече стана ясно, бамбукът е предпочитан заради своята непропускливост. Защо органайзерът ви е да е от пластмаса, за чиято екологична щета е изписано много, или от дърво, което се почиства много по-трудно? Отговорът е ясен и е в полза на бамбуковия. И още нещо: не задържа миризми. 

Това са само няколко примера за ползите от бамбуковите материали. С такива можем да заменим поставките за яйца, шпатулитеприборите за хранене и дори купичките за сервиране или кутията за чай

Помислете за ежедневните дребни навици 

Онези от вас, които са родители и приготвят храна за училище, а и работещите, които си носят в офиса храна от вкъщи, знаят какво огромно количество боклук от найлонови торбички може да генерира това. Ако отдавна мнозина се отказаха от найлонови торби за пазар, все още има какво да изчистят от ежедневието си на замърсители - сламки, прибори, чаши, чанти и мн. др. 

Джоб или чанта за сандвичи и храна за многократна употреба от Market.dir.bg

Купи

Да започнем с джоб или чанта за сандвичи и храна за многократна употреба, вместо найлоновите пликчета. Лесна за почистване, дори подходяща за пералня, подобна чанта е истинска находка за природозащитниците, които досега са се чудили как да съвместят еко възгледите си с ежедневните си навици. 

Сламките, макар и все по-често на повечето места да се предлагат хартиени, все още са проблем. А разхлаждащ коктейл без красива сламка, е като мелба без чадърче. Затова изберете:

Коктейлни стъклени сламки от Market.dir.bg

Купи

Може да си набавите коктейлни стъклени сламки, без да се кахърите как ще ги почиствате, тъй като вървят с четка за тази цел. Пластмасовите сламки може да замените също с бамбукови, силиконови, рециклируеми стоманени, и разбира се, познатите хартиени. Въпросът е щетата след използването им да е значително по-малка. За удобното им съхранение има и специални поставки, на които да изсъхнат и спокойно да използвате отново. 

Помислете и за чантите и кутиите за съхранение

Многократна памучна торбичка за пазаруване от Market.dir.bg

Купи

Не е достатъчно, че не взимаме найлонова торба при всяко ходене до магазина. Когато се стремим да преминем към нулеви отпадъци, пазаруването в насипно състояние е страхотна първа стъпка, която ни позволява драстично да намалим пластмасовите опаковки и пликчета. В този случай алтернатива са многократните памучни торбички за пазаруване. Удобството е, че могат да се перат, лесно се отварят и затварят заради връзките и са изключително красиви. 

Термоизолираща чанта от Market.dir.bg

Купи

Част от грижата за околната среда е и да не се прахосва храна. Ако обаче обядът, който сте занесли в офиса в горещините, точно в този ден не ви се нрави, трябва да сте спокойни за качествата на храната и след няколко часа. Затова е нужно да подберете с мисъл и термоизолиращата си чанта. Ако е удобна, издръжлива и лесна за почистване, тя ще бъде верен приятел дълго време и ще намали нуждата от честа смяна с нова и ще запази добрите качества на храната. 

Стоманена кутия за храна с херматическо затваряне от Market.dir.bg

Купи

Друга отправна точка на природозащитниците е да ползваме по-дълго вещите си. Изработена от неръждаема стомана, изключително здрава и поддържащата храната ви свежа дълго време, благодарение на херметическото си затваряне, тази кутия е подходяща за училище, за работа, за игри, разходки и екскурзии. Това би била още една покупка, направена с мисъл за природата заради дълготрайността на кутията. 

Стъклен съд за съхранение с бамбуков капак от Market.dir.bg

Купи

А когато нещо остане за утре, приберете го в стъклен съд за съхранение с бамбуков капак. Чудесна идея е да имате подобна и в хладилника в офиса. Добрият пример заразява и ако успявате да запазите храната си по-дълго, то нека повече хора "откраднат" идеята от вас. 

Пазарска чанта за храна от органичен памук от Market.dir.bg

Купи

Когато говорим за нулев отпадък, това е един от артикулите, на които бих сложила най-много звезди. Причината е, че всички еко чанти досега са изглеждали еднообразни и не дотам практични. Освен че е красива и различна, тази чанта е и много практична - има голям капацитет от 13,5 л, мрежест джоб отстрани, горната ѝ част се сгъва с презрамки за закопчаване и копче, а дъното ѝ е твърдо, за да поддържа сигурно и стабилно покупките. Този елемент може и да се сваля, за да се адаптира към нуждите ви.

Всичко това може да са наглед малки неща, но именно ежедневните навици са онова, което дава по-голямата посока. А нашата посока - едва ли има спор по въпроса - е, че трябва да мислим повече за онова, което потребяваме и какво ще оставим след себе си.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.