Ако думата патриотизъм в последните години е придобила негативен смисъл, до голяма степен вероятно това е заслуга на недобронамерено политиканстване. По същество обаче патриотизмът е чистата любов към родината и желание за опазването ѝ, почит - не непременно церемониална и показна, а чиста и от сърце - към националните постижения, привързаност към родната земя, език и традиции.

Патриот можем да наречем всеки българин (или човек от друга националност, който обича родината си), който уважава езика си и борави с него граматически правилно, който познава националните символи и знае защо са важни, познава историята си и вижда и историческите грешки и моментите, с които да се гордее. Патриотът изпитва родова гордост и познава добре и собственото си родословното дърво. Патриотът може да е дори човек, който с ежедневните си навици подкрепя българското - било с изборите си в магазина, било с начина му на писане в социалните мрежи.

Ако погледнем на патриотизма в по-голям мащаб, той би трябвало да е свързан с дейности за сплотяване на националния дух. На дело патриотизмът трябва да е безкористна и всеотдайна работа за въздигане на народа и родината, без това да се слива с национализма (където вече минаваме в политическата идеология).

И тъй като говорим за патриотите с любов (извън политическите наслагвания и показната демонстрация на обич към българщината), в навечерието на Националния празник 3 март поглеждане към безценни исторически книги и отправяме взор към продукти на родни производители, заложили на раслото на българска земя. 

ПРОИЗВЕДЕНО В БЪЛГАРИЯ

БИО Регенериращ мехлем с невен на "еЛек" от Market.dir.bg

Снимки: Market.dir.bg

Купи

Един от елементите на патриотизма е привързаността към родната земя. Тя е тази, която ражда и най-ценните за нас билки, плодове и зеленчуци. Не малко значение в това да сме здрави днес, за да гледаме уроците на миналото и да се стремим към бъдещите успехи на страната, играе генетичната памет. Това ще рече, че ако трябва да избираме продукти и храни, расли тук или далеч извън нашите географски ширини, то по-рационално е да се насочим към родното.

Добър избор в тази посока са мехлемите на "еЛек", в чиято основа са орехови листа, невен, живовляк, смрадлика, бял равнец, лавандула и др. Предназначението им е широко - за бебета, за рани и акне, кожни раздразнения, за здрава носна лигавица, мигрена и мн. др. Предлагат се е и подаръчни комплекти, несесери и продукти за мъже. Основната идея е да се подкрепят българските производители. 

Натурален стимулиращ твърд шампоан Мента и Коприва от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи

Комбинацията от кисело мляко, коприва и масло от люта мента стимулира подновяването на косъма, действа противопърхотно и ограничава излишната мастна секреция. pH балансираната формула е без консерванти и е оптимално нежна към скалпа. Резултатът е искрящо свежа, мека и лъскава коса. Шампоанът е подходящ както за жени, така и за мъже. Освен подкрепата към български производители, в избора на този продукт трябва да се има предвид и че е икономичен. Един твърд шампоан се равнява на приблизително три течни от 250 мл, или около 70-90 в зависимост от дължината на косата. 

Комплект "Трастена" - 100% вино от ябълка от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи

Както казахме, роденото на българска земя е най-ценният продукт. На това залагат производителите на вино "Тръстена", които през годините превърнаха малиновото вино в своя запазена марка, а желаещите да видят къде се произвежда то, попадат в прекрасна планинска хижа в подножието на връх Издремец (в Голема планина, дял от Западна Стара планина). Пътят до там пеша или с автомобил е толкова красив и живописен, че не е нужна нито политическа идеология, нито знаение за патриотизма изобщо, за да заобича човек българските земи с цялото си сърце.

През годините, откакто са на пазара, "Тръстена" стават все по-смели в предлагания асортимент и вече включват в него вино от ябълка и ягоди с мента

ПРОМО пакет Шардоне Златни ръце 2019 от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи

Винарна "Ялово" също залага на вкусове, които са своеобразно пътуване из красивите овощни градини в полите на Стара планина, на 15 километра от Велико Търново. Малката бутикова изба и начинът ѝ на управление са показно как българският производител не отстъпва по нищо на лелеяните западни стандарти и как въпреки спънките за бизнеса у нас, при добро желание, с познания и упоритост, нашенският търговец може да предложи европейско ниво на обслужване. 

Протеинова вафла с лешници и глазура от Market.dir.bg 

Снимка: Market.dir.bg

Купи

Протеиновите вафли с бранд BEFIT са уникални по вид и вкус с много високо качество, без добавена захар и високо съдържание на протеини и начупени лешници. Могат да се консумират от всички групи хора, както от спортисти и атлети, така и от хора, извършващи умствен труд на бюро или водещи здравословен начин на живот, болни от диабет. 

Мъжки обувки Eduardo от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи

Официалните мъжки обувки Eduardo от естествена кожа, с ходило от висококачествен материал, са още един пример за изящна изработка на български производител. Стилни и елегантни, те са подходящи за официални събития, на които се изисква костюм. Не по-лошо обаче се комбинират и с дънки и сако. Въпросът е, когато човек ги носи, ще има усещането, че е подкрепил български бизнес. 

ИСТОРИЯТА В КНИГА

"Светът на българския воин" от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg
 КупиБългарите от края на XIX в. благородно доказват, че храбрата кръв на техните славни прадеди още кипи в жилите им, когато става въпрос да защитят правата си и своята Родина. В многоезичното издание на "Светът за българския воин" авторът Димитър Димитров разказва за това как "младият българин се изправя, изпъчва гърди и върви с гордо блеснали очи, когато страната му го призове". В четирите части научаваме, че като воин българинът проявява бърза схватливост, добре дисциплиниран е, издръжлив, добросъвестен, което пък са предпоставки, пораждащи бойния дух, който прави една армия значима. Всичко това подплатено с автентични фотографии и красиви издания с твърди корици. 

"Легенди и истини в българската история" от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи

Трябва ли да се вярва на легендите? Историците са подозрителни към тях, най-вече защото не са научно проверени, тоест за тях няма документи, а предимно народни предания. Някои обаче вярват, че легендата е в преддверието на истината, ако погледнем към произхода на думата. Тя идва от латинското legere - "чета", с вътрешен смисъл "онова, което е достойно да бъде прочетено". Именно на това можем ли да вярваме на легендите е посветена книгата на Росен Тахов, която отвежда на невероятно пътуване назад във времето.  

"България в Първата световна война" от Market.dir.bg 

Снимка: Market.dir.bg

Купи

"И понеже е търпелив, той трябваше да яде хляб, направен от черна като кал каша; да ходи бос или обут с дървени налъми по позициите; да носи на гръб платнища с хляб зимно време по замръзналите склонове на Добро поле и Каймакчалан; да се бие без артилерия и да мре безропотно, тъй както безропотно умираха християнските мъченици на арената. Да свалим шапка пред тази историческа сянка, защото пред нея всички сме много малки по ръст и заслуги!"

В "България в Първата световна война" Георги Кременаров представя вълнуващ прочит на достойнствата за "най-храбрия и най-непретенциозния войник в света". 

"Това, което видях от Балканската война" от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи

Като непосредствен участник в Балканската война Симеон Радев е свидетел на успехите на българските воини, на радостта на освободените си братя от Македония и Тракия. За тези събития ни разказва с вещото си перо на публицист Симеон Радев в книгата "Това, което видях от Балканската война". 

Но подписаният Лондонски мирен договор няма практическо приложение поради избухването на Междусъюзническата война (1913). Като свидетел и участник в мирната конференция в Букурещ той разказва как "поради задкулисни игри, нечестни сделки и недалновидност на българското правителство жестоко се ампутира неговата Родина."

"История на българското военно разузнаване" от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи

За изминалите 110 години от институционализирането му през 1908 г. с указ на княз Фердинанд военното разузнаване преминава през различни етапи и независимо от предизвикателствата остава гарант на националната ни сигурност. "История на българското военно разузнаване" в два тома е резултат от задълбочено изследване на екип от Военна академия "Г. С. Раковски" и Служба "Военна информация", който в рамките на пет години обективно и безпристрастно обработва наличните архивни материали.

Този труд отдава почит на онези, които са жертвали живота си за свободата и независимостта на страната ни. А познавайки добре миналото, това би дало сили и дръзновение и в бъдеще поколенията да работят в интерес на отбраната и сигурността на Република България.

"Третата национална катастрофа" от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи

Три десетилетия са необходими на българите, за да осъзнаят, че т. нар. "преход" всъщност е равносилен и равнозначен на национална катастрофа, обхващаща както живота на обществото, така и неговите дълбинни обяснителни механизми, казва авторът Валентин Вацев. След три десетилетия преход българите се намериха в разрушено битие и с разрушено съзнание, т.е. с разрушена способност за разбиране.

Значението на публикуваните в книгата разговори е останало в миналото, там, където те са се състояли. Смисълът им обаче е извънвремеви - като свидетелство на непрекъсващите усилия за разбирането на света и на нас самите в него. Докато има стремеж за разбиране и саморазбиране, нищо не е окончателно изгубено, убеден е Вацев.   

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.