„Международен детски фолклорен фестивал –София” няма конкурсен характер, в него ще участват около 300 деца на възраст от 8 до 14 години от пет държави – Босна и Херцеговина, Сърбия, Турция, Франция и България. Освен тях възможност за изява ще имат и най-малките любители на българските фолклорни ритми и напеви.

В деня на откриването /27-и април/ в ранния следобяд на две сцени ще се представят детски градини от няколко столични общини – „Изгрев” и „Младост”.  По същото време на откритите сцени,  в кварталите „Младост 3” и „Изгрев”, ще се проведе и пленер за детска рисунка, на гостите от станалия вече традиционен кулинарен фестивал „Пъстра трапеза”, на тема „Танци на народите”.

От българска страна ще участват около 10 колектива, сред които: детски градини, школата на народната певица Кремена Станчева при НЧ „Добри Чинтулов”,  детски състав „Софиянчета”, ДТА „Сълзица”, група за народни танци към 144 СОУ „Будители”- София, Детско танцово студио „Хорце”, Детска танцова школа „Фолклорика”, Детски танцов състав „Огнените”,  Детски танцов състав „Звездица” – гр. Сандански, Детски танцов състав „Кремиковче” и Детско-юношески танцов ансамбъл  /ДЮТА/ „Зорница” - София.

За двата фестивални дни - 27-и и 28-и април - е предвидена разнообразна програма, която включва концерти в няколко столични квартала на 3 открити и една закрита сцени.

Фестивалът има за цел да развива и популяризира детското фолклорно творчество; да спомага за осъществяването на международен обмен (изкуство без граници) на групи от различни етноси, религии и култури; да обогати културните прояви в различните общини на гр. София и региона. Идеята е той да стане ежегоден форум за среща на културното детско фолклорно богатство на народите.

Организатор на фестивала е Сдружение „Международен детски фолклорен фестивал -София”, а съорганизатор - ДЮТА „Зорница” – София.