35-каратовият крушовиден розов диамант принадлежал на Георг Фридрих, принц на Прусия и глава на бившата управляваща династия на Германската империя, се очаква да бъде продаден за между 2 и 4 милиона долара.

Директорът на бижутерския отдел на "Сотбис" в Европа и Близкия Изток Дейвид Бенет, който продаде розов диамант за 46,2 милиона долара през 2010 г., рекордна сума, платена за диамант на търг, заяви, че е трудно да прогнозира стойността на камък като Beau Sancy заради неговата рядкост.

Диамантът идва от мините в Индия близо до Голконда и бил купен от Никола де Арлей, граф на Санси, в Константинопол през 1500-та година, което обяснява името му. През 1604 г. той бил купен за 75 000 лири от френския крал Анри IV като подарък за съпругата му Мария Медичи.

Според "Сотбис" кралицата от дълго време желаела камъка, особено след като разбрала, че де Арлей продал по-голям диамант, наречен The Sancy, който сега е част от колекцията на Лувъра, на британския крал Джеймс I. Анри IV бил убит през 1610 и след много години на съперничество между Мария и сина й крал Луи XIII, тя в крайна сметка била прогонена в изгнание. Мария Медичи избягала в Холандия и за да изплати дълговете си, вещите й били продадени, включително диаманта, който бил придобит от принц Фредерик Хенрик Орански-Насау за 80 000 форинта, най-големия разход в държавния бюджет за 1641 г.

Същата година диамантът бил използван като подкуп, за да се затвърди сватбата на сина на Фредерик Уилям с Мери Стюарт, дъщеря на крал Чарлс I. През 1702 г. диамантът попада в Прусия и се превръща в основен орнамент на кралската корона на Прусия, но неговата драматична история не свършва дотук. Диамантът остава в Берлин, след като последният крал на Прусия бяга в изгнание през ноември 1918 г. в края на Първата световна война и в края на Втората световна война той е бил пренесен в подземие, за да бъде опазен. Британските войски откриват камъка и го връщат във владение на кралския двор на Прусия, където се пази от тогава.

Диамантът Beau Sancy ще бъде изложен в Лондон до 1 май, след което ще бъде пренесен в Цюрих и ще бъде показан в Женева до 11 май преди търга.