Водещ на наградното шоу за десети път ще бъде комикът Стивън Фрай, съобщиха Би Би Си и Асошиейтед прес.

Отличията се връчват в 25 категории. Ексцентричната комедия "Гранд хотел Будапеща" на режисьора Уес Андерсън е с най-много номинации - 11 на брой. С по десет номинации са биографичната лента "Теорията на всичко" за видния учен и космолог Стивън Хокинг и сатирата "Бърдмен". Следва друг биографичен филм - "Игра на кодове" за математика Алън Тюринг - с девет номинации. С по пет номинации са филмите "Юношество" и "Камшичен удар".

На церемонията режисьорът Майк Лий ще бъде удостоен с почетно членство на БАФТА заради изключителния си принос към развлекателната индустрия.

Сред връчващите наградите БАФТА ще бъдат футболистът Дейвид Бекъм, изпълнителят на ролята на Супермен Хенри Кавил и актрисата Джули Уолтърс. На шоуто ще пеят рокаджиите от "Касейбиън". Присъстващите на церемонията звезди, сред които Еди Редмейн и Бенедикт Къмбърбач, ще получат чанта с подаръци, към която са включени също луксозна ваканция до Бали, Индонезия, на стойност 2600 долара, както и дегустация на вино от Нова Зеландия. Сред другите подаръци са писалка на стойност 320 долара, бутилка шампанско, козметика на "Ланком", продукти за коса на прочутия коафьор Чарлз Уърдингтън.

По червения килим за звездната церемония се очаква да преминат Рийз Уидърспун, Кийра Найтли, Розамунд Пайк.

Наградите БАФТА се връчват от Британската академия за кино и телевизия, основана на 16 април 1947 година, припомня ТАСС. Първите награди БАФТА са присъдени през 1948 г. Отличията на Британската академия за кино и телевизия се връчват две седмици преди "Оскар"-ите. Заедно с наградите "Златен глобус" те са смятани за важен индикатор за вероятен успех при определянето на носителите на най-престижните отличия в света на киното.