"МОМО" е най-новият и очарователен куклен спектакъл за възрастни и не чак толкова възрастни момичета и момчета, който можете да видите в Младежкия театър в София.

Най-близките дати, на които ще се играе на Голяма сцена са 15 март (неделя от 11 часа) и на 19 март (четвъртък от 19 часа), като част от Софийския театрален салон.

Ефектната постановка по едноименния роман на Михаел Енде е дело на режисьорката Веселка Кунчева и сценографката Мариета Голомехова, които работят успешно в тандем през последните няколко години. Още с първата си обща работа печелят “Икар” (2001), а статуетките им за Куклено изкуство са общо три – в това число за постановката „По ръба на небето” (2012) и “Вграждане” (2013). Само тази година спектакълът “Страх” на Държавен Куклен театър – Стара Загора, също под режисурата на Веселка, има цели 4 номинации за “Икар” (ще се играе на 26 март в Младежкия театър), а “МОМО” се бори за престижната статуетка в две от категориите.

Историята за времето, което все не стига, за сивите хора, които го крадат, за приятелството и смисъла е поднесена приказно и магично от 15 души на сцената, които играя, пеят и танцуват - от сърце! Ролята на малкото момиченце се изпълнява блестящо от дъщерята на познатия на малки и големи “Бате Енчо” – Ева Данаилова, а в ролята на “бързащият” е Николай Стоянов, познат на телевизионните зрители от “Революция Z”. Отличен актьорски състав, впечатляваща сценография, запомняща се музика и танци – “МОМО” безспорно е една от “черешките” в програмата не само на Младежкия театър, но и в Софийския театрален афиш въобще.

“От години мечтаех да поставя този текст и все се разминавахме”, споделя Веселка Кунчева, която е и съ-драматург на постановката.'Момо' е детството, от което никога не можем да избягаме, колкото и да се стараем да бъдем големи и улегнали хора. Но сега, когато успях да го докосна, да заживея в него, да усетя широтата на момовската философия се чувствам малко по-неголяма, малко по-незряла и много по-свободна”.

"МОМО" е любов към безвремието, към желанието да потънеш в мечтанието, към нуждата да избягаш през глава – макар и само за сто минути. "МОМО" се явява терапията, от която ние вечно бързащите и надпреварващи се с времето имаме нужда - да се отдадем, отпуснем, осъзнаем…

Възможността да се докоснете до вълшебството МОМО е тази неделя от 11 часа или в четвъртък от 19 часа на Голяма сцена в Младежкия театър.


МОМО – куклен спектакъл за възрастни и деца по романа на Михаел Енде
Драматизация: Веселка Кунчева и Ина Божидарова
Режисьор: Веселка Кунчева
Сценография и костюми: Мариета Голомехова
Музика: Христо Намлиев
Хореограф: Явор Кунчев
Асистент хореограф: София Георгиева
С участието на: Никола Стоянов, Юлиян Петров, Светослав Добрев, Ярослава Павлова, Ангелина Славова, Вежен Велчовски, Кристина Янева, Милена Ерменкова, София Рухова, Ева Данаилова, Кристиана Ценкова, Васил Миленков, Калоян Лулчев, Деян Цвятков, Пламен Петков