Програматор ще бъде драматургът Яна Борисова. Нейната амбиция е програмата да съответства на представата на Азарян за театър.

"Първият сезон ще е многолик. Ще каним най-добрите български режисьори, които да създадат базата на репертоара, както и някои от най-младите, които сега нямат възможност за изява - да работят и да намерят собствения си почерк", каза Яна Борисова.

Екипът ще кани стойностни представления от страната, ще бъдат възстановени и постановки, които вече не се играят, а са оформили днешния контекст в българския театър. Представянето на българска драматургия - кауза на Борисова по собствените й думи, също ще е важен елемент от репертоара на новия театър.

Дъщерята на Крикор Азарян - Хермина Азарян, която от години е в творческия екип на НДК, каза, че за близките на режисьора създаването на театър на негово име е чест и признание.

То е и илюстрация на това, че Азарян не си е отишъл - той продължава да живее в спектаклите на своите студенти, да се учудва на случващото се чрез своите актьори.

Като символ на духа на новото театрално пространство Хермина Азарян подари на Яна Борисова 10-те завета към театралите от дневника на режисьора, съхранен от актьора Петър Попйорданов. "Бъди в мир със себе си", "Не излизай на сцената, ако нямаш какво да кажеш", "Вдигай летвата на неочакваното до невероятност, въпреки съществуването на законите на гравитацията" са част от театралните завети на Крикор Азарян.
ИЗБРАНО