Наталия Касаткина работи със своя съпруг Владимир Василиев. Те са автори на десетки романтични, драматични и философски постановки - както класически, така и в авторска обработка. Вече 50 години те са тандем на сцената и в живота.

Касаткина и Василев са първите, които се осмеляват да създадат балети по музика на композитори, забранени в СССР — Игор Стравински, Николай Каретников и други.

От 1992 година съпрузите са художествени ръководители на Московския театър за класически балет, който пристига на турне в България на 07 декември.

В поредица от интервюта за руски медии Наталия Касаткина разказва за абсурдни ситуации, които са съпътствали професионалната й кариера. А това е следствие от професионалното и мото: „Да живеят всички жанрове освен скучните!”.

През годините на социализма Касаткина и Василиев са охарактеризирани като модернисти. Тяхното новаторство остава абсолютно чуждо и неразбрано от тогавашния министър на културата Фурцева. Въпреки съветската тематика в  балета „Геолози”, нейният коментар е:Облечете му на това момиче една поличка! ”. Артистичният тандем първи поставя в СССР балета „Пролетно тайнство” на емигранта композитор Игор Стравински. Министър  Фурцева по онова време, гледайки премиерата на балета „Свещена пролет” казва: Аз тези модернисти няма да ги допусна и до прага на Бaлшой театър” .

През декември на българска сцена любителите на балета ще могат да видят два емблематични спектакъла на легендарния Московски театър за класически балет. Приказката за деца и възрастни ”Лешникотрошачката” и „Пепеляшка”. И двата спектакъла пристигат с оригиналните си декори, които със своята пищност ще придадат особена тържественост на спектаклите.