Наградата за документално кино спечели Асиф Кападиа с "Ейми", филма за Ейми Уайнхаус, съобщи Би Би Си.

Вижте снимки >>

Ридли Скот беше избран за най-добър режисьор за "Марсианецът". Филмът получи също наградата за най-добър актьор за играта на Мат Деймън, и за адаптиран сценарий на Дрю Годард. За най-добра актриса беше избрана Бри Ларсън ("Стая"). Куентин Тарантино беше отличен за оригинален сценарий за уестърна "Омразната oсморка".

Силвестър Сталоун спечели наградата за най-добър актьор в поддържаща роля за спинофа на "Роки" - "Крийд: Сърце на шампион", а Дженифър Джейсън Лий от "Омразната осморка" - за най-добра актриса в поддържаща роля.

"2015 г. беше изключителна за популярното кино. Радваме се, че награждаваме Джордж Милър (режисьора на "Лудия Макс") и Ридли Скот - двама легендарни кинотворци в разцвета на кариерата им, и в същото време отдаваме признание и на следващото поколение таланти"
, каза президентът на Националния съвет на кинокритиците Ани Шулхоф, цитиран от БТА.

Главните роли в "Лудия Макс: Пътят на яростта" изпълняват Том Харди и Чарлийз Терон. Филмът получи много ласкави отзиви, но според някои е странен избор за голямата награда на Националния съвет на кинокритиците. Досега се смяташе, че надали ще фигурира в предстоящия награден сезон, защото повече внимание привличат "Spotlight", "Бруклин" и "Каръл".

Националният съвет на кинокритиците е група от преподаватели по филмово изкуство, кинокритици и почитатели на седмото изкуство, основана през 1909 г. Успехът на наградите им като ранен индикатор за оскарова слава е променлив.

Миналата година Националният съвет на кинокритиците избра за най-добър филм "Най-бруталната година" на режисьора Джей Си Чандър, изпълнителят на главната роля в него Оскар Айзък - за най-добър актьор и партниращата му Джесика Частейн - за най-добра актриса в поддържаща роля. Филмът и изпълнителите му обаче бяха пренебрегнати от наградите "Оскар".