Музеят е разположен в имението "Маноар де Бан", където гениалният комик изкарва последните 25 години от живота си. Чаплин се премества да живее в Швейцария, след като в САЩ е подложен на преследвания по времето на маккартизма.

В церемонията по откриването на музея, която се състоя във връзка с 127-та година от рождението на Чаплин, взеха участие синовете му Майкъл и Юджийн.

"Имението малко се е променило, но духът на Чаплин си остава. Именно това считам за най-прекрасното нещо в този проект!",
заяви Юджийн, цитиран от БТА. 

Музейният комплекс "Светът на Чаплин" е с площ от 3000 квадратни метра и обхваща три здания, в които е живял Чаплин със семейството си. Очаква се всяка година той да бъде посещаван от 300 хиляди души.

Проектът бе плод на дългите усилия на потомците на киноактьора, сценариста, режисьора и композитора. Реализацията му отне цели 16 години, 7 от които преминаха в съдебни спорове с местните власти и съседите. Имаше и трудности от финансово естество но с помощта на спонсори бюджетът на проекта събра около 60 милиона долара. 30 милиона от тях финансираха реставраторските и строителните работи на имението.