39-годишната бургазлийка е първият вегетарианец, спечелил първото място в историята на предаването. На второ място остана Евгени Йорданов (33) от Стара Загора.

Вижте снимки >>

16 любители готвачи се състезаваха за титлата. В топ 5 влязоха още Йоана Тодорова, Калоян Денков и Георги Ангелов.

Севда, която е работила като фотограф в цирк по света, и мениджърът Евгени приготвиха за финала тристепенно меню за журито от топ шефове Виктор Ангелов, Андре Токев и Петър Михалчев.

Севда поднесе салата с атлантически рак, отворени равиоли от дайкон, пудра от хайвер и цветя за предястие, патешки гърди с пюре от целина, мисо паста, паризиени от моркови и винен сос с вишни за основно и деконструиран чийзкейк за десерт - първата й авторска рецепта. За първи път от 23 г. тя опита месо.

Евгени избра за предястие ястие "морски дълбини" – карпачо от октопод, миди, стриди, пюре от грах и трюфели. За основно заложи на агнешко коремче с гел от ябълка, пюре от земна ябълка, артишок с поширано яйце и паризиени от пащърнак, а за десерт - брауни с мус от бял шоколад, кули от маракуя и златни люспи.

Евгени грабна с два гласа повече статуетката "Награда на публиката" на специална предпремиерна прожекция на финала в столично кино във вторник. Той се похвали, че вече е част от екипа готвачи в ресторанта на Петър Михалчев.

"Както във всяка професия и състезание, успехът в MasterChef се дължи на комплекс от качества и малка доза късмет, но също така на отборност, харизма, комбинативност, здрави нерви и умение да се възползваш по най-добрия начин от ситуацията", коментира шеф Михалчев за предаването.

Главният изпълнителен директор на bTV Media Group Павел Станчев зарадва феновете на кулинарията, че ще има и трети сезон на шоуто.

Участвайте в кулинарния конкурс на Dir.bg >>