Ищците твърдят, че една от най-известните композиции на легендарната банда -  "Stairway to Heaven", в значителна степен е била заимствана, предаде БТА.

В иска се изтъква, че музикантите от Led Zeppelin са нарушили авторските права и са използвали в своя хит от 1971 година фрагменти от инструменталната композиция "Taurus". Тя е била записана още през 1967 година от американската група Spirit. През 1968 година двете банди били свирили на една и съща сцена.

С обвинения към Led Zeppelin излезе през месец май адвокатът Майкъл Скидмор, представляващ интересите на автора на "Taurus", американския певец и китарист Ранди Улф. Той беше известен в САЩ под псевдонима Ранди Калифорния и почина от удавяне през 1997 година.

Скидмор, който има права над изпълнението на завещанието на Улф, е уверен, че членовете на Led Zeppelin са чували "Taurus" преди да сътворят "Stairway to Heaven".

Във вторник съдът в Лос Анджелис изслуша сестрата на американския музикант - Джанет Улф. Тя отбеляза, че брат й посветил песента "Taurus" на своята съпруга Робин и бил много ядосан от плагиатството на британците.