Центърът за изкуствата "Кенеди" отдаде почит на изпълнителите Лайнъл Ричи и Глория Естефан, рапъра Ел Ел Кул Джей, телевизионния продуцент Норман Лиър и танцьорката Кармен де Лавалад, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Наградите са считани за едни от най-висшите професионални отличия за творците в САЩ. Обикновено те включват и прием в Белия дом с президента и първата дама.

Тази година обаче президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания Тръмп не присъстваха на церемонията в центъра "Кенеди" във Вашингтон. От Белия дом съобщиха още през август, че двойката няма да присъства, за да могат наградените да се насладят на шоуто, без да се разсейват от политически теми. Приемът в Белия дом също беше отменен, след като някои от творците казаха, че ще го бойкотират. Лауреатите бяха почетени в събота с гала вечеря в Държавния департамент.

Церемонията по връчването на 40-ите годишни награди на центъра за изкуствата "Кенеди" премина почти без да се споменава политика.

Рапърът Ел Ел Кул Джей нарече вечерта "удивителен, удивителен момент" за хип-хоп изпълнител, който на 49-годишна възраст стана най-младият приемник на отличие на центъра. В негова чест на сцената излязоха Бъста Раймс и членове от групата "Рутс".

Глория Естефан беше почетена с изпълнения на най-големите ѝ хитове и солово изпълнение от нейната дъщеря Емили.

Танцьорката и хореографка Кармен де Лавалад получи лично приветствие от Мерил Стрийп, която е била нейна студентка в университета Йейл.

За Норман Лиър бяха направени поредица от бързи смени на декорите на сцената, които я превърнаха в снимачните площадки на продуцирани от него телевизионни сериали. Сред тях е "Всички в семейството" от 1971 г. В кратките сценки участваха Роб Райнър, Дейв Шапел и Антъни Андерсън.

Стиви Уондър изпълни хита "Hello" на Лайнъл Ричи, a церемонията приключи, като всички станаха на крака и танцуваха на песента "All Night Long".

И преди се е случвало президенти да не дойдат на церемонията - например Джими Картър и Бил Клинтън, но е присъствала поне първата дама.