Вестниците "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" спечелиха престижната награда Пулицър в категорията за публикации с общонационално значение за серия от статии и материали, посветени на възможни контакти между хора от предизборния екип на Доналд Тръмп и руски представители.

Изданията са отличени за това, че с техните статии са позволили да се задълбочи значително разбирането, което е имала страната за руската намеса в президентската кампания през 2016 г. и връзките с кампанията на Тръмп, преходния екип и настоящата администрация, се казва в изявлението по повод присъждането на наградата на двете издания.

В. "Ню Йорк таймс" и сп. "Ню Йоркър" получиха отличието "Пулицър" в категорията за журналистика в услуга на обществото за статиите, в които разкриха аферата с холивудския продуцент Харви Уайнстийн, обвинен от десетки жени от шоу бизнеса в сексуални посегателства, извършвани в продължение на години. В резултат на тези разкрития се зароди движението "Аз също". В тази категория от "Ню Йорк таймс" бяха отличени Джоди Кантър и Меган Тоухи, а от "Ню Йоркър" Ронан Фароу, който е син на Уди Алън и на Мия Фароу. Двете издания първи разкриха сексуалните посегателства на Уайнстийн

Агенция Ройтерс получи наградата "Пулицър" в категорията за международна журналистика за репортажи, разкриващи връзките между филипинския президент Родриго Дутерте и полицейски "отряди на смъртта". Ройтерс получи и наградата Пулицър и в категорията за фоторепортаж за кадри, отразяващи кризата с рохингите в Мианма.

Американският писател Андрю Шон Гриър получи наградата "Пулицър" в категорията за роман. Той спечели отличието с творбата си "Лес", разказваща за неуспял писател на средна възраст на име Артър Лес и за неговите комични преживявания, предаде БТА. В категорията за драма наградата "Пулицър" спечели Мартина Майок за пиесата "Цената на живота", разказваща за хора с увреждания и травми, съжителстващи с физически здрави хора. В категорията за биография триумфира Каролин Фрейзър с "Прерийни огньове", посветена на писателката Лора Ингълс Уайлдър. В категорията за поезия "Пулицър" получи Франк Бидарт за сборника "Сумрак".

В категорията за музика наградата "Пулицър" бе присъдена за първи път на рапър. Това е Кендрик Ламар, който я спечели с албума си "DAMN". Според присъждащите наградата в тази категория, албумът на Ламар е творба, която успява да улови и пресъздаде сложността на афро-американския живот. Кендрик Ламар вече спечели похвалите на музикалните специалисти заради впечатляващите си изпълнения на живо, текстовете на песните си, заради смесицата от хип-хоп, джаз, соул, фънк и африкански звуци в парчетата му. Неговите проницателни песни го превърнаха в глас на цяло едно поколение.