Тайнственият непознат се появява първо в Ню Йорк през януари 2006 г. Пациентка рисува лицето му и казва: “Ето този мъж идва почти всяка нощ в съня ми.”

Докторът оставя рисунката на бюрото си и за негово учудване след няколко дни друг пациент я вижда и възкликва: “Но това е човекът от съня ми!” Психоаналитикът изпраща рисунката до свои колеги по света. И се оказва, че и техни пациенти разпознават лицето.

Мъжът безчинствал в сънищата на хиляди от цял свят. На едни той давал полезни съвети, на други казвал: “Всичко е свършено”, на трети прерязвал гърлото. Според разказите им той лети, има 6 пръста на дясната ръка и май е бразилец.

Обясненията са няколко. Мъжът от сънищата е архетип, породен от колективното подсъзнателно. По-набожните пък вярват, че нищо чудно това да е образът на самия Създател. Някои смятат, че е истински човек, който се е научил да влиза в сънищата на другите.

Най-достоверна е версията, че тези, които са научили за Мъжа от сънищата, са били толкова впечатлени, че са започнали да го сънуват.