Да докоснеш устните на друг човек е повече от знак за обич, той ти носи почти безкрайно удоволствие и се счита за една от най-лечебните терапии за цялото тяло. Има много научни доказателства, които показват че устните на любимия стимулират една част от мозъка, която влияе на жизнените функции, намалява стреса и доставя удоволствие.

Защо имаме нужда от целувки и дали те са в състояние да излекуват всички рани?
Отговорът е Да, тъй като ни зареждат с оптимизъм, ентусиазъм, увереност, наслада и удовлетвореност. Но целувката не е само начин да получиш любов. Според някои източноевропейски религии, целувката е метод за получаване на духовна енергия, а древните африкански племена смятали, че е даже опасно, тъй като душата може да ти избяга през устата.

Най-важното обаче е да запомните, че вълнението от страстта не трябва да е синоним на нервност и бързина. Според експерти хората наблягат на сексуалността, стремейки се да задоволят желанията си, но забравят, че целувката е лесен начин да поддържате контакт.

Така например тя е типичен пример за съблазън сред всички видове традиции и култури. В Италия, Белгия, Аржентина и Мексико хората се поздравяват, като се целуват по бузата. В арабските страни дори мъжете са склонни да практикуват този ритуал. Французите се целуват три пъти по бузите за поздрав. В страни като Китай обаче целувката на обществено място е знак за лошо възпитание. Целуването на ръката показва уважение и по-често се използва при официални поводи.