За десети път във великотърновското село Миндя ще свирят легендарни рок и блус музиканти, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново проф. Евгений Дайнов - основен организатор на Миндя рок фест.

Десетото издание на фестивала ще се състои на 24 и 25 август на традиционната открита сцена в центъра на селото. Своите авторски парчета ще забият хедлайнерите през годините - Васко Кръпката и "Подуене Блус Бенд", Милена Славова, Blues Traffic и сърбите от Cotton Pickers.

За първи път Ния, тазгодишният победител от "Гласа на България", заедно със музикалния си партньор Явор, ще са гости на фестивала.

За 10-ия рожден ден на Миндя рок фест ще свирят и великотърновските музиканти от The Drivers , както и рокаджиите от Delta Roosters, "Рестарт", "Асамбленд" и "Магистри".

Идеята за фестивала се ражда през 2009 година, когато на центъра на селото се срещат потомственият миндювчанин Евгений Дайнов и новозаселилите се британци Ан и Том. Заедно им хрумнало, че в полите на Балкана могат да се съберат хора на свободния дух, обединени от любовта си към хубавата музика.

Първото издание е било финансирано от англичаните, второто от българите, а след това - всяко следващо издание от спонсори и доброволци.

Десетият фестивал ще се осъществи с финансовата подкрепа на община Велико Търново, отбеляза Борислав Мавродиев, председател на фондация "Миндя рок фест".

Според него фестивалът в Миндя е преживяване, което хора от цялата страна и от чужбина очакват с нетърпение. В навечерието на десетотото издание в Миндя са резервирани всички къщи за гости, заявени са места за обособените палаткови лагери и зони за каравани, а голяма част от гостите отсядат в хотелите във Велико Търново, Елена и околността.

По традиция освен музика около площада ще бъдат разпънати шарени павилиони за книги, музикални дискове, ръчно изработени бижута и пластики.

Десетте години са традиция и устойчивост, която показва, че чистият въздух, съчетан с рок и блус като музика на свободата могат да обединят хората без значение от техния език, произход и статус, отбеляза Дайнов. Според него тази формула е "заквасила" още десетки фестивали, създадени през тези години в други български села.

През годините във фестивала са участвали чуждестранни рок групи от Русия, Турция, Сърбия и Беларус. Преди няколко години британският вестник "Дейли Мейл" публикува статия за българския Уудсток в Миндя.

Сред големите български рокаджии, участвали във фестивала, е бил и внезапно починалият легендарен басист Ивайло Крайчовски, посочи Дайнов.