Няма съмнение, че "Приятели" е сериал, превърнал се в истинска легенда. Доказателство за това е, че шестимата любимци на зрителите все още продължават да приковават вниманието от малкия екран, при това цели 17 години след края на предаването. Попадне ли случайно на някой от епизодите на шоуто, човек просто не може да се насили да смени канала, а това се случва сравнително често, защото множество от телевизиите по цял свят продължават услужливо да повтарят десетте му сезона. Всъщност популярността на ситкома е толкова голяма, че неотдавна стрийминг платформата Netflix плати рекордната сума от 100 милиона щатски долара, само за да задържи правата за излъчването му за още 1 година...

Причините за успеха на продукцията не са една или две, но може би най-голямата сред тях е осезаемата химия между актьорите, превъплътили се в главните персонажи, която сама по себе си издава, че между тях съществува силна връзка и в реалния живот. Разбира се, добрият сценарий, в който една след друга се редят абсурдни ситуации, придружени от диалози с изключително свежо чувство за хумор, също е от значение за високия ѝ рейтинг.

Оказва се обаче, че много от забавните моменти в сериала изобщо не са били планирани, напротив - те са импровизации, а понякога дори гафове, от страна на артистите... Въпреки това режисьорите са решили да ги включат в сюжета, предава сайтът The Things. И докато всички почитатели на "Приятели" очакват специалния епизод, който HBO MAX трябва да заснеме съвсем скоро, ние решихме да отправим поглед към миналото, за да разберем, кои са въпросните сцени, родили се по чиста случайност.

Ето кои са те:

"Взимам теб, Рейчъл"

Снимка: Стопкадър Friends

Човек просто няма как да забрави култовата сцената, в която Рос, стоящ за втори път пред брачния олтар, изрича по погрешка името на Рейчъл, вместо това на Емили, за която всъщност се жени. В свое интервю, състояло се след края на 4 сезон на сериала, сценаристът Грег Малинс споделя, че тази постъпка, дала отражение върху романса на двамата герои, е вдъхновена от шега на Дейвид Шуимър, който умишлено сбъркал имената на репетицията преди снимките, за да разсмее екипа.

"Беше прекалено добра, за да не я ползваме", казва Малинс.

Мат ЛеБланк действително наранява ръката си

Снимка: Стопкадър Friends

Историята на втория епизод в сезон 3 се върти около враждата на Джоуи и Чандлър за това кой от двамата да седне на мекото кресло в апартамента на Моника. Докато си погаждат номера един на друг пред камерата, Мат ЛеБланк действително наранил ръката си, а контузията му била толкова сериозна, че се наложило да я превържат. За да оправдаят по някакъв начин шината, която носи в следващия епизод, персонажът му обяснява, че си е счупил ръката, докато скача върху леглото.

"О, Боже! Дейвид!"

Снимка: Стопкадър Friends

В един от епизодите Рос решава да погоди номер на Рейчъл, като за целта хвърля по вътрешното стълбище на сградата манекен, който тя да помисли за него. Режисьорите обаче искали да уловят непринудената реакция на Дженифър Анистън, затова не ѝ казали какво ще направи колегата ѝ. Е, в крайна сметка я получили, наред с писъка ѝ "О, Боже! Дейвид!", който, разбира се, по-късно дублирали, за да прикрият истинското име на актьора с това на героя му.

Нито една реплика на Пауло не е по сценарии

Снимка: Стопкадър Friends

Когато Пауло се появява в живота на Рейчъл, сценаристите имали два варианта пред себе си: да се опитат да измислят репликите му на италиански език, макар никой от тях да не го владее, или да оставят актьора да импровизира през цялото време, както всъщност сторили.

Пази се, летящ сутиен!

Снимка: Стопкадър Friends

Използването на истински животни в продукциите винаги е предизвикателство, дори те да са тренирани като Кейти, която почитателите на сериала познават като маймуната Марсел. Понякога тя просто правила какво си реши на снимачната площадка, а действията ѝ често били толкова забавни, че после се появявали в епизодите. Един такъв пример е моментът, в който тя замеря Дженифър Анистът със сутиен.

Сълзите на Каръл са истински

Снимка: Стопкадър Friends

В ранните сезони на шоуто Рос все още не може да се примири с разгрома на първия си брак с Каръл. В една от сцените той отива до апартамента ѝ, молейки я да даде още един шанс на любовта им и да се върне при него. Актрисата Джейн Сибет, влязла в образа на бившата му половинка, казва, че по план тя е трябвало да го изслуша спокойно, но изпълнението на Шуймър било толкова истинско, че тя не успяла да преглътне сълзите си и накрая просто се разплакала.

Закопчаният с белезници Чандлър

Снимка: Стопкадър Friends

Едва ли някой би забравил сцената, в която Рейчъл влиза в офиса на шефката си Джоана и заварва в него закопчаният с белезници Чандлър, стоящ само по боксерки и риза. Един от забавните моменти в тази ситуация е, когато, опитвайки се да се освободи от чекмеджето, към което е прикован, то се отваря и го удря по тила. Е, това съвсем не е било предвидено да се случи.

"Най-лошият махмурлук"

Снимка: Стопкадър Friends

Всички фенове на ситкома знаят, че Рос и Рейчъл минават под венчилото в Лас Вегас вследствие на пиянска вечер, от която нямат и спомен на следващия ден. Тогава героинята на Анистън казва една от най-духовитите си реплики, а именно: "Това не е брак, а най-лошият махмурлук на света". Любопитен факт е, че актрисата сама я измисля.

Кристина Апългейт наистина не може да произнесе името на Фийби

Снимка: Стопкадър Friends

Звездата, добила популярност с ролята си на Кели от "Женени с деца", влиза в "Приятели" като Ейми Грийн - по-малката сестра на Рейчъл, която има проблем с произнасянето на името на Фийби. В интерес на истината Апългейт признава пред "Today", че тя съвсем реално изпитвала затруднение с изричането му, но режисьорите все пак решили да не режат въпросните сцени, а да ги използват.

Последната реплика в сериала е чиста импровизация

Снимка: Стопкадър Friends

Освен двата апартамента, най-често посещаваното място от шестимата герои е измисленото кафене "Central Perk", което изглежда е единственото заведение, в което всички членове на групата висят постоянно. В последната сцена, с която сериалът официално приключва, Рейчъл предлага на всички да изпият една последна чаша кафе заедно. По план тук е бил моментът, в който е трябвало да се появят финалните надписи, само че Матю Пери, подобно на персонажа си, не е успял да сдържи своя сарказъм. "Добре, къде?", отговаря ѝ той, секунда преди камерата да спре да записва.