Да произнесеш страхотна реч на Оскарите, която да се хареса, дискутира и да остане във времето, изисква освен магия, и точен баланс между чар и смирение.

Често тези, започващи сякаш ще бъдат незабравими, завършват с катастрофа, пише "Индипендънт". 

През годините много актьори са били освирквани, съжалявани или осмивани заради своите благодарствени речи от подиума. Някои са твърде захаросани, други - твърде дълги. Най-лошото е, когато актьорът говори така, сякаш мисли само за себе си.

Снимка: АР/БТА

Ако оставим настрана речта на Франсис Макдорманд за дисбаланса между половете в Холивуд преди няколко години, опитите да се вкарат в церемонията политически послания не винаги са се приемали добре. Историята на "Оскарите" е изпъстрена с неудобно мълчание и подигравки, които неизменно са посрещали лошите политически шеги и неумелите протести.

Снимка: АР/БТА

Докато часовникът отброява времето до 94-ата церемония по връчване на наградите, всички номинирани се надяват да си тръгнат със статуетка. Но освен това, ако спечелят, те се настройват как да приемат наградата с грация и хладнокръвие - в противен случай рискуват да попаднат в редиците на тези 10 исторически "провали". 

Сали Фийлд за "Places in the Heart"

Според някои Сали Фийлд се е самопохвалила в речта си при приемането на наградата за най-добра актриса през 1985 г, но тя всъщност благодари на всички колеги, близки и отчита факта, че тази статуетка променя живота ѝ. 

Речта ѝ често е погрешно цитирана като "Ти ме харесваш, наистина ме харесваш", но Фийлд всъщност признава, че винаги е искала да заслужи респекта на Киноакадемията и казва нещо от сорта: "Ето че ме харесвате, не може да се отречете факта, че ме харесвате", имайки предвид, че е постигнала това жадувано одобрение. Произнася го радостно, като дете. 

Твърди се, че фразата останала в обществената памет по-дълго от повечето ѝ филми. За щастие Фийлд видя забавната страна на нещата, като повтори репликата в реклама на банка "Charles Schwab" през 2000 г.

Гуинет Полтроу за "Влюбеният Шекспир"

Плачливата реч на Гуинет Полтроу при приемането на наградата за най-добра актриса за "Влюбеният Шекспир" през 1998 г. често се смята за олицетворение на сладникавата сантименталност.

На ръба на сълзите от самото начало, Полтроу трепереше от емоции, докато си проправяше път през дългия списък от сътрудници и близки. Спомена куп народ, и даже Харви Уайнстийн, който към днешна дата е в затвора по сексуални обвинения. Тази сърцераздирателност, която демонстрира накара някои зрители да се усъмнят в нейната искреност. Други просто съжалиха Полтроу, която явно не успя да се сдържи. Тя плака почти през цялото време и даже камерите показаха как майка ѝ, актрисата Блайт Данър, реагира леко неодобрително на това. 

Шон Пен за "Мистичната река"

Шон Пен, който взе първата си награда за най-добър актьор през 2004 г., започна с шега за изчезналите иракски оръжия за масово поразяване. Тази шега обаче остави публиката безмълвна и в залата се възцари тишина. Пен продължи да благодари на хора в дълъг, хаотичен списък със колеги, сътрудници. Той поне не забрави да отбележи Робин Райт, тогава негова съпруга - споменаване, което пропусна да направи пет години по-късно, когато отново спечели за "Милк".

Анджелина Джоли за "Луди години"

Бившата съпруга на Брад Пит, доведе брат си на наградите на Академията като свой кавалер на церемонията през 1999 година, когато спечели "Оскар" за поддържаща роля в "Луди години". Тя започна речта си така: "В момента съм толкова влюбена в брат си! Обичам го", саза тя, а после добави: "Той много вярва в мен". Макар да благодари на всичките си колеги, доста хора са запомнили неудобното "влюбена" и смятат че това е една странна реч.

Ан Хатауей за "Клетниците"

Победата на Ан Хатауей в категорията "Най-добра актриса в поддържаща роля" през 2012 г. се смяташе за неизбежна. В навечерието на Оскарите обаче привлекателността на актрисата започна да намалява благодарение на противоречивите ѝ коментари за отслабването и признанието ѝ, че се е разплакала, гледайки себе си на екрана. Приемайки наградата, Хатауей започна с развълнувано "Това се сбъдна" - реплика, която сложи началото на реч, която много зрители сметнаха за неискрена и доста репетирана. Тя обаче успя да благодари на много хора, и на съпруга си, а момента, в който той влязъл в живота ѝ, нарече най-хубавият. 

Матю Макконъхи за "Клубът на купувачите от Далас"

Пътят на Матю Макконъхи от средностатистическа звезда в романтична комедия до холивудска звезда - период в кариерата му, наречен "Макконъсанс", достигна своя връх през 2014 г., когато получи наградата за най-добър актьор за харизматичното си превъплъщение във филма на Жан-Марк Вале. Макконъхи започна с благодарност към Бог, за всички възможности, с които го е благословил. Също към баща си, за когото сподели, че си представя как се радва горе от небето по бельо и танцува, за това, че го е научил какво означава да си мъж. Благодари на майка си и братята си, които го учели да уважава себе си, защото само така може да уважава и другите хора, и на съпругата си и децата си. Дотук нищо нередно. Вероятно е попаднал в класацията заради малко сложното обяснение кой е неговият герой в живота. За него това е собствената му версия, но винаги 10 години по-късно от настоящия момент. Това е един вид копнежа по усъвършенстване. Той обаче доста се задържа на тази тема и може би пообърка някои хора. 

Роберто Бенини за "Животът е прекрасен"

Въпреки че английският може и да не е първият език на Роберто Бенини, няма как да не отбележим някои от изразите, които той използва по време на речта си при приемането на наградата през 1999 г. След като победи холивудската мегазвезда Том Ханкс, номиниран за "Спасяването на редник Райън", ексцентричният италианец произнесе оживена реч, която включваше странната реплика: "Бих искал да бъда Юпитер, да отвлека всички и да легна на небесния свод, правейки любов с всички". Изобщо творецът направи голямо шоу, още повече че в същата вечер прие и статуетка за чуждестранен филм за "Животът е прекрасен". 

Мелиса Лео за "The Fighter"

Актрисата Мелиса Лео най-накрая имаше своя момент да блесне, когато спечели наградата за най-добра актриса в поддържаща роля през 2011 г. за изпълнението си на майка в "The Fighter".

Лео се разписва с една най-лошите речи за "Оскар". Нека започнем с много странното й общуване с водещия Кърк Дъглас, който флиртуваше с нея. Пред това тя го помоли да я ощипе, че не сънува.

Тя продължи да говори, и говори, и говори. Преигра с една дума. Черешката на тортата беше поредното "сблъскване" с Дъглас, когато тя тръгна да слиза от сцената, взе бастуна му и ходеше като старица. "Просто толкова неудобно!", пишат медиите.

Куба Гудинг Джуниър за "Джери Магуайър"

Всички харесаха превъзходния играч на Куба Гудинг Джуниър от NFL в "Джери Магуайър", така че имаше смисъл той да спечели "Оскар" за най-добър поддържащ актьор през 1997 г. за ролята.

От речта му става ясно, че на Гудинг не му се е налагало да се напряга за образа на Род Тидуел, показвайки именно прекалена емоционалност и хиперативност. Той бликаше любов и обясняваше, че я изпитва към всички на планетата, докато силната музика не го подкани да слезе от сцената. Той обаче я игнорира. Благодари на жена си, на "Татко Бог" и извика "Алелуя", а на Том Круз изкрещя, че го обича. Беше доста неприятно музиката да го заглушава, защото човекът имаше списък с хора, към които да изрази признателност. 

Джеймс Камерън за "Титаник"

"Титаник" на Джеймс Камерън от 1997 г. едва не помете Оскарите през 1998 г., включително спечели за най-добър филм и най-добър режисьор.

Речта на Камерън започна доста нормално с всички благодарности и какво ли още не. Но завърши с думите му "Аз съм кралят на света" - реплика на героя на Ди Каприо от филма, докато вдигаше Оскара. Хората останаха някак в недоумение.