Киностудиото "Disney" показа първия трейлър от "Аватар: Пътят на водата ("Avatar: The Way of Water") - продължението на един от най-касовите филми, правен досега.

Кадрите от продукцията на режисьора Джеймс Камерън бяха представени по време на изложението CinemaCon в Лас Вегас. Форумът, който е достъпен и за широката публика, събира всяка година собственици на киносалони, изложители и представители на холивудски студиа.

Според Камерън продължението на "Аватар" цели да "премине границите на това, което киното може да направи".

Присъстващите на събитието бяха приканени да си сложат 3D очила, за да се потопят в магията на "Аватар: Пътят на водата" и да се върнат на планетата Пандора, където могат да видят как обитателите й със синя кожа плуват и се носят във въздуха.

"Мога да ви уверя, че си заслужаваше чакането", каза Тони Чеймбърс от "Disney". Той потвърди и заглавието, избрано за втората част на блокбастъра.

Снимка: АР/БТА

"Аватар: Пътят на водата" ще бъде в киносалоните в края на годината и се очаква да последват още три нови епизода от сагата, чийто оригинален филм донесе приходи от около 2,8 милиарда щатски долара след излизането си на голям екран през 2009 г.

Всяка част ще бъде независима от останалите и ще има собствен сюжет, но взети заедно ще представляват "една още по-голяма епична сага", обясни продуцентът Джон Ландау.

Режисьорът Джеймс Камерън говори пред присъстващите на изложението чрез видео връзка на живо от Нова Зеландия, където работи по последните детайли на продължението на лентата. Той обеща много голям технологичен напредък спрямо първата част на продукцията, в която главните герои Джейк Съли (Сам Уъртингтън) и Нейтири (Зоуи Салдана) вече са семейство.

"Решихме за пореден път да преместим границите на това, което може да направи киното", обясни Камерън в Лас Вегас.

Ръководителят на "Marvel" Кевин Файги даде началото на представянето на "Disney". На присъстващите на СинемаКон бяха показани дълги откъси от "Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта" с Бенедикт Къмбърбач, който излиза на екран следващата седмица.

Още тази година филмът ще бъде последван от други две продукции, посветени на известни супергерои - "Тор" и "Черната пантера".

"Pixar" пък отдели 30 минути на филма "Баз Светлинна година" - историята на безстрашния астронавт от сагата "Играта на играчките", озвучена от Крис Еванс. Във филма, който се очаква да излезе през юни, Баз се отправя на космическа мисия.

Джеймс Камерън

Снимка: АР/БТА

В рамките на CinemaCon беше представен и "Амстердам" - романтично-криминален филм, чието действие се развива през 30-те години на миналия век. В него участват много холивудски звезди, сред които са Крисчън Бейл, Робърт де Ниро, Марго Роби и Крис Рок.