Днес се навършват 28 години от издаването на петия студиен албум на Metallica. Той е издаден през 1991 година с името на групата, но е известен като "Черния албум", тъй като излиза с изцяло черна си обложка, върху която са само логото на бандата и нарисуваната змия.

От него са едни от най-успешните парчета на Metallica, като "Enter Sandman", "The Unforgiven", "Wherever I May Roam" и тотално разбиващото

"Nothing Else Matters".

Всички знаем тези факти за "Черния албум", но нека видим и няколко, които са известни на по-малко хора.

"Enter Sadman" е първата песен от този албум, която бандата написва. Първоначално текстът е бил за бебе, което мистериозно умира в люлката си, но Джеймс Хетфийлд трябвало да промени текста, за да не е толкова стряскащ и буквален.

Продуцент на албума е Боб Рок. Metallica го избират, макар че не са големи фенове на групите, с които той е работил преди това.

Снимка: Wikipedia

За изпълненията на "The Unforgiven" и "Nothing Else Matters" Хетфийлд се вдъхновява от Крис Айзък.

Трима от четирите членове на бандата по онова време минават през развод - Ларс Улрих, Кърк Хамет и басистът Джейсън Нюстед.

Кърк Хамет се появява във видеото, но всъщност не свири при записите на "Nothing Else Matters". Парчето е написано от Джеймс Хетфийлд като любовна песен за тогавашната му приятелка.