Не греши само, който не работи, мъдро е отбелязал народът. Въпросът в "Стани богат" в предаването от 10 януари: "Къде лежи за кратко футболистът Паоло Роси преди с отбора на Италия да спечели Световната купа през 1982 г.?", оживи почитателите на шоуто и даде повод да коментират случката. Отговорът, даден от астрофизика Александър Куртенков като верен - А/ "В затвора" всъщност не е верен, както и нито един от останалите три, тъй като въпросът сам по себе си е некоректен. След огромен скандал с черно тото в италианския футбол, Роси е обвинен публично, че е участвал в уредени мачове и получава призовка. Според някои италиански публикации е осъден на 2 месеца, но не лежи, а италианските власти не го намират за виновен.

В много български източници престоят на Роси в затвора е факт, но в действителност не е.

Снимка: bTV

Справка в архивите на предаването сочи, че има 42 случая, в 19 страни с грешки при въпросите и отговорите. У нас досега няма подобен случай, а и е човешко да сбъркаш някой път.

"Законодателството" на играта повелява, че за лош, некоректен, грешен въпрос в "Стани богат" се смята въпрос, който според продуцентите е повлиял на играта на участника.

Повечето такива въпроси спадат в няколко категории:

- има решаваща за въпроса правописна / печатна грешка

- не е формулиран правилно

- има два или повече верни отговора

- няма нито един верен отговор

- приетият за верен отговор не е верният

- сметнатият за неверен отговор се оказва верният

За некоректен се смята и въпрос в "Най-бързият печели", който може да бъде интерпретиран по повече от един начин и така да компрометира вярната подредба.

Снимка: bTV

В някои издания на играта екипът предупреждава играчите изрично, че ако им се падне двусмислен въпрос, трябва да изберат "по-верният" отговор.

Повторно участие е невъзможно, освен в няколко случая - ако вторият път играчът играе благотворително или при доказано некоректен въпрос - и то по преценка на продуцента.

Ако играчът не е отпаднал на лошия въпрос, а след него, продукцията е длъжна да признае публично за грешката, а участникът запазва спечелената сума. Ако е отпаднал на лош въпрос има право да се върне - по свое желание и по преценка на продукцията.

Според правилата участник може да се върне отново, ако е станал "жертва" на лош въпрос, и да започне играта си от нивото, до което е стигнал преди лошия въпрос. Неизползваните до онзи момент жокери също са отново налични. Историята на играта е пълна с куриозни грешки и скандални развръзки.

По света

В родината на "Стани богат" Великобритания има случай с грешен въпрос и то на най-високото, 15-то ниво. Участничките Лорънс и Джаки Боуен трябва да дадат отговор на въпроса "Кое, преведено от латински, е мотото на САЩ?". "In God we trust" е мотото от 1956г., утвърдено с указ на президента Айзенхауер, но "One out of many" е върху монетите и банкнотите от 1795г. И двете опции присъстват сред отговорите за милион паунда, което превръща въпроса в "еталон" за лош.

Снимка: iStock by Getty Images

Известен е случаят и със Стивън Паркър, който отговаря на въпрос за 64 000 паунда, който има два верни отговора. Въпросът е "Какво е презимето на родения през 18 в. драматург Ричард Шеридън?", а от четирите отговора Бринсли, Бътлър, Блейк или Бойтън два са верни - цялото име на Шеридън е Ричард Бринсли Бътлър Шеридън.

Австриецът Питър Принц пък трябва да отговори на въпрос за 15 000 евро с четири грешни отговора. Въпросът е: "Кой печели сребърен медал по плуване на Олимпийските игри през 1952 г.?".

В Казахстан Андрей Шахматов взема жокер "Помощ от публиката" на въпрос "На кой континент има най-много държави", опциите са Северна Америка, Евразия, Южна Америка и Африка, а публиката гласува със 71% за грешния отговор Евразия и 23% за Африка, което е верният отговор. Компютърът обаче отчита за верен Евразия и това създава прецедент в шоуто - единственият досега в света случай, когато компютърът на "Стани богат" е бъркал.

В Германия е другият голям прецедент - Матиас Пол се връща да играе отново след като отпада на написан от редакторите въпрос с четири грешни отговора. Въпросът е "Кой нобелов лауреат по физика е бил и национален състезател по футбол за своята държава?". Нито Густав Херц, нито Нийлс Бор, Пиер Кюри или Хенри Бекерел са били професионални състезатели. Въпросът е оценен на 500 000 евро, а Пол си тръгва от първото си участие само с 16 000 евро. Вторият път той си тръгва със 125 000 евро.

Куриозен е и случаят във Франция, където въпросът за 6 000 евро "Какво е амброзията от гръцката митология?" има два верни отговора. Опциите са храна, напитка, нимфа или дреха, а участникът отговаря напитка, но "верният" отговор е храна. По-късно редакторите признават, че амброзията може да се смята и за напитка и дават втори шанс на играча, който в крайна сметка си тръгва с 12 000 евро.

Шампиони по грешни въпроси са във Виетнам с над 20 грешни въпроса. Грешки има в изданията в САЩ, Русия, Хърватска, Ирландия, Австралия, Полша, Словакия, Хонг Конг и дори Япония.

Има случаи, в които отговорът на играча е зачетен за верен, но по-късно от предаването обявяват отговора за грешен. Това се случва с Тони Кенеди в английското издание, на когото се пада въпрос за тенис и минималния брой удари, с който състезателят може да спечели сет. Кенеди отговаря 24, но "Дейли мирър" излиза със статия, в която обявява това за грешка, а верният отговор е 12. От играта признават за грешката, но Тони запазва своите 125 000 паунда.

Има случаи, в които играчите настояват, че са дали верен отговор, който е бил отчетен като грешен. Най-известен е американецът Ричард Роснър, който настоява, че Катманду е най-високата столица в света, но истината е, че Кито е столицата с най-голяма надморска височина. Роснър упорства и води дълга кампания за своето връщане в играта, но това така и не се случва.