Всеки почитател на кинематографичното изкуство категорично би заявил, че няма нищо по-лошо от това да гледа предсказуем филм, чийто край е ясен горе-долу още на петата минута след неговото начало. Да, посредствените ленти на Холивуд са истинска загуба на време, което зрителите им никога няма да си върнат.

Някои хора дори се питат защо студиата хвърлят немалки суми, за да създадат продукции, които са лишени от каквато и да било динамика, мистерия и изненада. Все пак половината от удоволствието на сюжетната линия в дадено заглавие се крие именно във финала, когато той е толкова майсторски замислен, че да остави публиката безмълвна, или пък да я накара задълбочено да размишлява над видяното, при това дълго, след като минат последните надписи.

И ако се чудите какво да си пуснете през почивните дни, за да запълните дъждовното време през уикенда, за което синоптиците предупреждават от няколко дни насам, ето няколко предложения за филми, чиито завършек е толкова неочакван, колкото сняг посред юли... или поне така твърдят видните киномани във виртуалното пространство, които не крият, че са останали приятно изненадани от видяното. Е, вярно е, че премиерата на повечето от тях е минала преди няколко години, но е съвсем възможно да сте ги пропуснали. Ако пък не сте - защо да не ги затвърдите? Все пак, истина е, че напоследък на големия екран не са излизали кой знае какви зрелища, а и когато са киносалоните са отворени, заради пандемията, поставила в трудна ситуация развлекателната индустрия, те въртят предимно отминали ленти.

Та... Сега е моментът да сложите пуканките в микровълновата фурна, след което да се настаните на дивана с тях, заемайки възможно най-удобната позиция. Приятно гледане!

"Съпругата"

Зад всеки велик мъж винаги стои една по-велика жена... и сега ще се запознаете с нея. Джоан Касълман (Глен Клоуз) е изключително интелигентна и все още невероятно красива. Тя е перфектната отдадена съпруга. В продължение на 40 години жертва таланта, мечтите и амбициите си в името на харизматичния си съпруг Джо (Джонатан Прайс) и шеметната му литературна кариера. Приема изневерите му с великодушие и чувство за хумор, а бракът им е основан на неравни компромиси.

Но Джоан не издържа повече. Точно преди Джо да получи най-голямото признание в кариерата си, Нобеловата награда за литература, Джоан ще се изправи лице в лице с най-голямата саможертва в живота си и тайната на неговата кариера.

"Бягай!"

Независим хит на годината, спечелил одобрението на критиката и на публиката в цял свят. Той е сред най-успешните филми на 2017 година с постъпления за три месеца след излизането си в размер на $229 млн, при бюджет от 4.5 млн. Режисьорски дебют на Джордан Пийл, познат от комедийното дуо "Key & Peele" (2012 - 2015) по кабелния канал Comedy Central.

По изключително интересен и оригинален начин са смесени елементите на напрегнат трилър и хаплив социален коментар. Психотрилърът разказва за чернокож младеж, поканен да гостува в имението на родителите на бялата си приятелка. Много скоро обаче осъзнава, че има зловеща причина да бъде поканен там.

Сюжетът разказва за чернокожия Крис (британският актьор Даниел Калуя) и неговата бяла приятелка Роуз (Алисън Уилямс), чиято връзка е достигнала до важния и често неловък етап на запознаването с родителите. Когато Роуз кани Крис да я придружи на уикенд в провинцията при нейното семейство, изживяването се оказва дори по-притеснително, отколкото двамата са очаквали.

Двамата отиват в имението на Миси и Дийн (Катрин Кийнър и Брадли Уитфорд). Първоначално Крис тълкува необичайното свръхгостоприемно поведение на домакините като срамежлив опит да се справят с неловката ситуация, че приятелят на дъщеря им е чернокож. Но с напредването на уикенда редица все по-притеснителни открития го тласкат да разкрие страшна и стряскаща истина, която дори не си е представял... Еднакво зловеща и интригуваща история!

"Тъмната страна"

Tова е трилър, изследващ границите на любовта, ревността и предателството. Адриан - привлеклателен директор на Филхармонията на Богота, и годеницата му Белен изглеждат много влюбени, но когато Белен започва да се съмнява в неговата вярност, тя изчезва безследно. Натъжен, Адриан намира утеха в музиката и в прегръдките на красивата сервитьорка Фабиана.

Колкото повече обаче страстта помежду им расте, толкова повече са въпросителните около изчезването на Белен, а миналото на Адриан се превръща в изумително настояще. Така в един момент двамата се изправят пред непредвидени усложнения. Полицията разследва тайнственото изчезване на бившата половинка на диригента, а самата Фабиана започва да усеща, че в къщата се случва нещо странно...

"Слугинята"

Сук Хи е тийнейджърка, препитаваща се като крадла - сръчна, ловка и дръзка. Живее в нещо като престъпна комуна, управлявана с желязна ръка от Мадам, безскрупулна и изобретателна жена, която продава бебета на бездетни японци.

Един самоуверен фалшификатор и картоиграч на име Фудживара, съратник на Мадам в престъпните деяния, "ангажира временно" Сук Хи да работи като прислужница при лукавия Кузуки - наследил от жена си огромно имение, той възнамерява да се ожени за храненицата си Хидеко. Фудживара, нает от чичото парвеню да фалшифицира древни книги, иска да отмъкне богатата девойка, да ѝ вземе парите и да я вкара в лудница.

За целта му е необходим доверен човек, който да манипулира неопитната, саможива и лековерна Хидеко. Нищо не е такова, каквото изглежда първоначално, действителността прелива от изненади, всеки крие тайни и самоличности, сексът е ексцесия, насилието е ежедневие.

"Damsel"

Самюъл Алабастър е нарцистичен педант с изгладени носни кърпички и единственото му желание е да се ожени за любовта на живота си - Пенелопа. Той е загубеняк, не може да пие, не ходи по барове и изобщо не е традиционен каубой. Верен негов съратник е каубоят Хенри, който е пълна противоположност на Сам. А Пенелопа изобщо не е беззащитната, нежна и крехка девойка, която ще се остави безпомощна на съдбата. Тя може да се бие, да стреля и да залага динамит, което я прави не по-малко опасна от всеки един престъпник в Дивия Запад.