Британският съвет за филмова класификация (BBFC) повиши възрастовата категория на филма "Мери Попинз" от U ("Универсален") на PG ("С родителски надзор") почти 60 години след излизането му на екран, съобщава ДПА, цитирана от БТА.

Възрастовата категория на филма е променена заради "дискриминационен език".

Във филма от 1964 г., в който участват Джули Андрюс и Дик ван Дайк, се използва колониалният термин "хотентоти" - обидна дума, използвана в миналото от белите европейци за обозначаване на племената койкой в Южна Африка.

Героят на актьора Реджиналд Оуен, адмирал Бум, използва термина два пъти във филма, веднъж когато пита едно от децата, Майкъл, дали отива на приключение, за да "победи хотентотите".

По-късно, когато адмиралът забелязва коминочистачи с покрити със сажди лица, той извиква: "Нападат ни хотентоти", преди да изстреля фойерверки в тяхната посока.

Британският за филмова класификация поясни: "Макар че "Мери Попинз" има исторически контекст, използването на дискриминационен език не се осъжда и в крайна сметка надхвърля нашите насоки за приемлив език в универсалната категория U. Затова класифицирахме филма като PG заради дискриминационния език".

Филмът е класифициран като съдържащ "някои сцени, които може да са неподходящи за малки деца".

Филмовият регулатор добави: "От нашите проучвания за расизма и дискриминацията (...) разбираме, че основното безпокойство на родителите е потенциалът децата да бъдат изложени на дискриминационен език или поведение, които те могат да намерят за притеснителни или да повторят, без да осъзнават потенциалната обида".

Британският съвет за филмова класификация прекласифицира филма "Рататуй" на Пиксар от U на PG заради случаи на "комично насилие" и "леко лош език".

Изненадващо обаче категорията на филма "Боен клуб" с Брад Пит беше намалена от 18 г. на 15 г., въпреки че в него са изобразени "поредици от графично и брутално насилие".