Осем награди "Оскар" ще бъдат връчени преди началото на телевизионното излъчване на церемонията, която ще се състои на 27 март. По този начин организаторите се опитват да се преборят с падащия рейтинг, отчитан в последните години.

В писмо, изпратено до членовете на Академията за кинематографично изкуство и наука, президентът ѝ Дейвид Рубин информира, че отличията за монтаж, дизайн на продукция, звук, грим и прически, оригинална музика и трите награди за късометражни филми (документален, игрален и анимационен) ще бъдат раздадени преди началото на прякото излъчване по телевизия АВС.

Така събитието в театър "Dolby" в Холивуд ще започне с един час по-рано от началото си на малкия екран. Представянето и изказванията на обявените по-рано осем победители ще бъдат заснети и излъчени по време на тричасовото предаване на живо. Рубин подчертава, че то ще осигури на всеки победител личен "момент за получаване на "Оскар".

Според него промените са необходими за "бъдещото здраве" на най-престижните наградите в света на киното.

Снимка: iStock by Getty Images

"Когато решаваме как да продуцираме "Оскар"-ите, признаваме, че това е телевизионно шоу на живо и трябва да дадем приоритет на зрителите, за да увеличим ангажираността им и да запазим предаването жизнено", пише в писмото си Рубин. "Това е важен фокус в дискусията от доста време. Правим това, като същевременно помним колко е важно нашите номинирани да се насладят на преживяване, което се случва веднъж в живота."

Възможността за изтегляне на някои от 23-те категории на престижните отличия от телевизионното предаване се обсъжда отдавна. През 2019 г. Академията за кинематографично изкуство и наука първоначално планираше да излъчи на запис и в съкратен вариант връчването на четири от наградите - за късометражен игрален филм, операторско майсторство, монтаж, грим и прически. Заради различни реакции обаче идеята отпадна дни преди шоуто.

Но рейтингите продължават да падат. Миналогодишното предаване, което претърпя сериозни промени заради коронавирусната пандемия, привлече вниманието на едва 9,85 милиона зрители - най-ниското отчитано ниво. През 2018 г. зрителите бяха значително повече, и по-точно 29,6 милиона.

Засили се натискът не само от дългогодишния партньор на "Оскар"-ите АВС, но и в рамките на Академията за кинематографично изкуство и наука, която дълго време се съпротивлява на евентуални промени.

Снимка: iStock by Getty Images

Тази година церемонията ще има трима водещи - актрисите Ейми Шумър, Реджина Хол и Уанда Сайкс, след като няколко години шоуто нямаше домакин. Освен това по време на прякото излъчване, продуцирано от Уил Пакър, зрителите ще могат да гласуват за любимия си филм в Twitter.

С промяната на церемонията призовете в известна степен ще заприличат на побратимите си "Тони" и "Грами", които също намалиха броя на отличията, раздавани по време на живото си излъчване в ефир. Това обаче не спря спадовете в рейтингите, предава БТА. И "Тони", и "Грами" отбелязаха нови ниски нива на зрителски интерес през 2021 г. Появиха се твърдения, че никакви промени не могат да спрат тази тенденция.

Президентът на Академията за кинематографично изкуство и наука Дейвид Рубин обаче обеща, че обновеното предаване ще бъде "по-стегнато и по-наелектризиращо" заради промяната на категориите, както и че ще завърши с обявяването на наградата "Оскар" за най-добър филм.

Снимка: AP/БТА