Анимационните студиа "Disney" създадоха първия си филм за Осуалд Щастливия заек след 94 години.

Късометражната анимация е създадена от екипа за рисуване на ръка за честванията на 100-годишнината на компанията "Walt Disney". В нея Осуалд отива на кино и се включва в действието на големия екран.

"Осуалд е такъв смел калпазанин. Искахме да го върнем и в късометражния филм той отива в дома си - на филмовия екран", казва аниматорът Ерик Голдбърг, който режисира анимацията. "Искахме да изпълни всички свои номера в стил "гумен маркуч" - анимация, отдаваща почит на първото поколение художници на компанията.

Анимлаторът и продуцент Уолт Дисни създава Осуалд Щастивия заек през 1927 г. за "Universal". Пакостливият герой е представен в късометражния филм "Trolley Troubles".

Дисни и екипът му заснемат 26 късометражни ленти за Осуалд, като последният е пуснат през 1928 г., когато той губи творческия си контрол върху героя, пише БТА. След това основателят на империята "Disney" създава най-известния си герой - Мики Маус.

През 2006 г. главният изпълнителен директор на "Disney" Боб Айгър сключва сделка с NBC/"Universal", която позволява на ветерана от телевизионния канал АВС Ал Майкълс да сключи договор с NBC в замяна на това Осуалд да се появява във видеоигри и стоки, в късометражен анимационен филм, както и в тематичните паркове.