26 април 1923 – Сватбата на Кралицата Майка
Елизабет - майката на сегашната кралица на Обединеното кралство, се омъжва за Принц Албърт – втория син на крал Джордж V, след като два пъти е отхвърляла предложенията му поради опасения за живота в кралския двор. Сватбата е в Уестминстърското абатство и по пътя натам Елизабет прави неочакван жест, който по-късно копират всички – оставя букета си пред Паметника на незнайния войн.
Макар и дъщеря на лорд, Елизабет няма кралска кръв, така че женитбата се смята за знак за модерниция в английското общество.
След като романсът на нейния девер крал Едуард VІІІ (виж нататък) предизвиква конституционна криза, короната преминава в принц Албърт, който става крал Джордж VІ.

20 ноември 1947 г. – Сватбата на Кралицата
Елизабет II (тогава принцеса) и херцогът на Единбърг Филип се женят в Уестминстърското абатство след таен годеж година по-рано. Двойката получава над 2 500 сватбени подаръци от целия свят. Гостите на тържеството са 2000 – приблизително колкото и гостите на сегашната сватба.
На церемонията кралицата носи тиарата на баба си („нещо назаем”) и сатенена рокля с 10 000 бели перли и 15-футов шлейф. Легендата разказва, че Елизабет е пестяла, за да купи материалите за роклята.
Годежният пръстен на булката е платинена халка с диаманти от тиарата на майката на Филип.
200 млн. слушат церемонията по радиото.
29 юли 1981 г. – Принцесата на народа
750 млн. души проследяват от телевизионния екран сватбата на принц Чарлс и Даяна Спенсър в катедралата Св. Павел в Лондон. Катедралата е избрана, защото има повече места от Уестминстърското абатство. Присъстват 3500 гости. Интересното в случая, че е променен ритуалът и принцеса Даяна (за разлика от кралицата) не е трябвало да заяви, че ще се подчинява на съпруга си. Помни се и объркването на Даяна, която размества имената на принц Чарлс.
Роклята на принцесата е украсена с дълъг 25 фута шлейф и 10 000 перли. Навремето си е оценена на 9000 паунда (сега 25 хил. паунда). Годежният пръстен с 14 диаманта и сапфири навремето е струвал 30,000 паунда (сега над 85 хил. паунда).

Извън протокола
•Кейт Мидълтън няма да е първата простосмъртна в кралските покои. През 1659 г. братът на Чарлз ІІ – Джеймс (по-късно Джеймс ІІ) се жени за Ан Хайд. От техния брак се раждат две бъдещи кралици – Мари и Ан.
•Първата бяла булчинска рокля избира за сватбата си кралица Виктория за сватбата си с принц Албърт Сакскобургготски на 10 февруари 1840 г. Дотогава са се носели цветни, дори черни рокли.
Виктория слага и началото на традицията булката да има шаферки.
•Най-скромната церемония е женитбата на принц Едуард (крал Едуард VІІІ) и Уолис Симпсън – само 19 гости. Сватбата им през 1937 г. идва след близо седемгодишна връзка, шокирала британското общество. За да вземе за съпруга развежданата два пъти американка, Едуард абдикира от престола на 10 декември 1936 г. Короната преминава у по-младия му брат – Джордж VІ.
•Един от най-оспорваните кралски бракове е този между Принца на Уелс Артур (наследник на короната) и принцеса Катрин Арагонска през 1501 г. Петнадесетгодишният тогава Артур твърдял, че е прекарал първата си брачна нощ в Испания. Месеци по-късно той умира и Катрин прекарва осем години в двореца, докато по-малкият му брат,  станал по-късно крал Хенри VIII, навърши подходяща възраст за женитба. Катрин обаче не успява да роди наследник (наследница по-късно става Мери Тюдор) и Хенри търси начини да развали брака им на основание на забраната мъж да се жени за братовата си сестра. Катрин обаче го убеждава, че бракът й с Артур не е консумиран. Папата не разрешава разтрогването на брака и това е една от причините за разкола с католическата църква.