Алфонсо Куарон бе обявен за най-добър режисьор от Гилдията на режисьорите за своя полуавтобиографичен филм "Рома", като по този начин циментира статуса си на фаворит за отличия преди церемонията за Оскарите.

На една от последните холивудски церемонии преди връчването на наградите "Оскар" на 24 февруари, Гилдията на режисьорите присъди топ отличието си на мексиканеца Куарон за събралия ласкови отзиви от критиката негов филм "Рома", съобщават от БТА. Седем от носителите на отличието от 1948 г. впоследствие са спечелили престижната позлатена статуетка за най-добър режисьор. В редица случаи лентите, за които са били отличени, впоследствие са спечелили "Оскар" за най-добър филм. "Рома" е с 10 номинации за награди "Оскар", включително за най-добър режисьор и най-добър филм.

Церемонията снощи бе поредното разочарование за Брадли Купър - актьора, станал режисьор на "Роди се звезда". Купър направи режисьорския си дебют с филма, в който освен това се е снимал, но загуби надпреварата за отличията за най-добър филм и за първи игрален филм на режисьор. Наградата за първи игрален филм на режисьор бе присъдена на Бо Бърнам за "Осми клас".

"Роди се звезда" получи много номинации, включително 8 за "Оскар"-и, но значимо отличие досега не е спечелено нито от Купър, нито от Лейди Гага, която изпълнява главна роля във филма.

"Рома" и "Фаворитката", който също е с 10 номинации за "Оскар"-и, не бяха отличени с награди на Гилдията на филмовите актьори миналия месец. Топ отличието на Гилдията на продуцентите пък бе присъдено на "Зелената книга".