Националният съвет на кинокритиците връчи годишните си награди на гала вечеря в клуб "Сиприани" в Манхатън, Ню Йорк.

Вижте снимки >>

За разлика от скорошната церемония за наградите "Златен глобус", която премина без политически речи, за гостите на снощната гала беше трудно да се въздържат от темата. Причината беше, че проявата съвпадна с телевизионното обръщение на Доналд Тръмп, предавано от Овалния кабинет на Белия дом, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Режисьорът Бари Дженкинс, приемайки приза за най-добър адаптиран сценарий за "Ако Бийл стрийт можеше да говори", се "случи" на сцената по време на президентското обръщение. "Точно в този момент президентът говори за стени и граници. Така че не мога да се сдържа да не говоря за президента, границите и стените", заяви Дженкинс.

Кинодеецът изтъкна отличната работа на свои колеги емигранти, сред които мексиканецът Алфонсо Куарон, явяващи се нежелани от Тръмп.

Питър Фарели, режисьорът на продукцията "Зелената книга", избрана за филм на годината от Националния съвет на критиците, също не подмина темата. Кинодеецът изрази надежда, че филмът му за приятелството между чернокож пианист и белия му шофьор може да обедини хората, както и че някой бъдещ президент ще успее да постигне същото.

Гала вечерята на Националния съвет на кинокритиците е една от многото спирки в холивудския награден сезон. Отличията на 109-годишната организация не са индикатор за успех на "Оскар"-ите. Връчването им обаче дава възможност на присъстващите да доизпипат благодарствените си речи, особено ако те не са им послужили на отминалата наскоро церемония за наградите "Златен глобус".

Такава възможност например получи актьорът Брадли Купър, който беше избран от Националния съвет на кинокритиците за най-добър режисьор за дебюта си зад камера "Роди се звезда". И въпреки че беше номиниран и в актьорската и в режисьорската категории на наградите "Златен глобус", той се размина с отличията.

Носителката на приза на Националния съвет на критиците за най-добра актриса Лейди Гага също не получи награда "Златен глобус" за главна женска рокля, въпреки че беше сочена за фаворит в категорията. Ексцентричната поп звезда все пак беше удостоена с отличие от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд - за най-добра песен от филм ("Shallow" от "Роди се звезда").

На гала вечерята в клуб "Сиприани" на крака беше аплодиран 74-годишният Сам Елиът, отличен за най-добър актьор в поддържаща роля за "Роди се звезда".

Сред останалите отличници на Националния съвет на кинокритиците, които бяха оповестени през ноември миналата година, са Реджина Кинг (най-добра актриса в поддържаща роля за "Ако Бийл стрийт можеше да говори"), "Луди богати азиатци" (най-добър актьорски състав), "Феноменалните 2" (най-добра анимация),

Друга често засягана тема на вечерта беше обичайната загадка кой точно е Националният съвет на кинокритиците. Полският режисьор Павел Павликовски, чиято продукция "Студена война" беше отличена като най-добър чуждоезичен филм, заяви: "Харесвам ви, които и да сте. Надявам се някой ден да се запознаем".