"Аpple Music" обяви топ песните на 2022 г., съобщи АП. Хитът на Кид Ларой и Джъстин Бийбър "Stay" оглавява световната класация на стрийминг платформата, съобщи БТА.

Песента "Stay" остана на върха на "Billboard Hot 100" седем седмици през лятото и е номер 1 в глобалната класация на "Apple Music". Парчето остана на върха цели 51 последователни дни.

"Cold Heart" на Елтън Джон и Дуа Липа беше номер 1 в класацията "Shazam". Песента "We Don't Talk About Bruno" от мюзикъла "Енканто" ("Encanto") е с най-четения текст на 2022 г.

На глобалния връх са още "As It Was'" на Хари Стайлс, "Wait For U" на Фючър, Дрейк и Темс, "Super Gremlin" на Кодак Блек, "Easy on Me" на Адел, "Heat Wave" на "Glass Animals".

Хип-хопът продължава да е водещият жанр на световните Топ 100 с цели 32 песни. На второ място е попмузиката с 23 песни. R&B и соулът са на трето място с 11 песни.

Данните показват и нарастващо присъствие на неанглоезичната музика. Африканските песни се изкачват в класацията "Shazam", както и в глобалните 100 песни на деня. Японските песни отбелязват възход в класацията за най-четени текстове.

"Това, което преди определяхме като нишов жанр, вече е част от мейнстрийма. За нас това е вълнуващо развитие на платформата", каза Рейчъл Нюман, ръководител на редакторския отдел в "Apple Music".

21 неанглоезични песни присъстват в Топ 100 на 2022 г., това е два пъти повече от миналата година. 51 латинопесни стигат до "Daily Top 100", което е повишение с 22% в сравнение с 2021 г. През 2022 г. шест от 50-те джей поп песни, достигнали чарта, се нареждат в Топ 10. През миналата година в Топ 10 нямаше нито една джей поп песен.

Във вторник Стрийминг гигантът уведоми потребителите на Туитър, че функцията "Аpple Music Replay" е готова. Тя ще позволи на потребителите да видят и чуят любимите си песни, албуми, изпълнители и плейлисти от изминалата година. Нова функция е възможността феновете да открият дали са в Топ 100 на слушателите на любимия си изпълнител или жанр.

Услугата Replay на "Аpple" , която е алтернатива на тази на "Spotify" - Wrapped playlist, е с нов дизайн и с оптимизирани възможности за споделяне в ТикТок и Инстаграм. Класациите са динамични през цялата година. Слушателите могат да проверят по всяко време къде се нарежда тяхната любима музика. Допустимостта е основана на брой възпроизвеждания и време, прекарано в слушане.

През ноември "Apple Music" коронова пуерториканската суперзвезда Бед Бъни като Изпълнител на годината благодарение на последния му албум "Un Verano Sin Ti". Това е най-стриймваният албум на платформата за 2022 г. и най-печелившият й албум досега.

Самата компания "Епъл мюзик" имаше печеливша 2022 г. През октомври платформата записа своята 100-милионна песен в стрийминг услугата. Това е повече от 80-те млн. песни на YouTube, 82 млн. песни на "Spotify" и 90 млн. на "Amazon Music".