Преди две години имаше сериозни опасения дали глобалният бокс-офис някога ще се възстанови от пандемията. Миналата година "Спайдърмен: Няма път към дома" и поредният филм за приключенията на Джеймс Бонд "Смъртта може да почака" дадоха искрица надежда, че киносалоните наистина не са реликва от миналото. Трябваше обаче да дойде 2022 г. с филми като "Топ Гън: Маверик", "Джурасик свят: Господство" и "Аватар: Природата на водата", за да могат те наистина да възстановят стойността си за Холивуд.

Интересното е, че за първи път от много време насам не само супергероите поддържаха бокс-офиса. Всъщност, докато не беше задминат от "Аватар: Природата на водата", най-касовият филм за годината почти до самия й край беше "Топ Гън: Маверик" - продължение на продукция, чиято премиера се състоя преди почти четири десетилетия.

Бляскавата биография "Елвис" на Баз Лурман, звездната романтична комедия на "Билет до рая" с Джордж Клуни и Джулия Робъртс и независимият "Всичко навсякъде наведнъж" с Мишел Йео доказаха, че има реална възможност дръзкото разклащане на филмовото статукво да намери отклик сред публиката.

Малко повече от три седмици след като втората част на визуалния разказ на Джеймс Камерън излезе на екран по света, друго дългоочаквано продължение, все още е силен играч на международната сцена и продължава да привлича публиката в киносалоните.

Изпреварвайки "Топ Гън: Маверик", "Природата на водата" стана най-печелившият филм в световния бокс-офис, излязъл на екран през 2022 г.

До средата на седмицата глобалните приходи от продажбата на билети за филма на "20th Century Fox"/"Disney" вече бяха от порядъка на 1,51 милиарда долара. За сравнение - след излизането си през май 2022 г. "Топ Гън: Маверик" на "Paramount Pictures" събра в световен мащаб внушителните 1,49 милиарда долара.

Снимка: АР/БТА/ 20th Century Studios

Благодарение на реализираните постъпления "Аватар: Природата на водата" вече заема деветото място в класацията на най-касовите филми на всички времена и е вторият най-печеливш в ерата на пандемията след "Спайдърмен: Няма път към дома", който спечели 1,916 милиарда долара.

Според анализаторите през премиерния си уикенд лентата, чието действие се развива на планетата Пандора, е реализирала по-ниски от очакваните приходи - 134 милиона долара от продажбата на билети в САЩ и Канада и 435 милиона долара по света.

Прогнозите преди филмът да тръгне по кината, сочеха, че чаканото 13 години продължение на "Аватар" ще реализира минимум 140 милиона долара в домашния и до 500 милиона долара в международния бокс-офис през дебютния си уикенд на екран. Някои анализатори дори очакваха постъпления от порядъка на 175 милиона долара от продажбата на билети за филма в САЩ и Канада.

Снимка: АР/БТА/ 20th Century Studios

"Природата на водата" навакса изоставането си и стана филмът на годината, който най-бързо премина границата от 1 милиард щатски долара от продажбата на билети по света.

Дългоочакваното продължение на най-касовия филм на всички времена "Аватар" (2009) отбеляза знаковото постижение само за 14 дни.

Само три заглавия, пуснати по салоните през 2022 г., успяха да преодолеят границата от 1 милиард долара. Останалите два - "Топ Гън: Маверик" и "Джурасик свят: Господство", я преминаха съответно за 31 дни и над четири месеца. За сравнение - девет филма, излезли на екран през 2019 г., успяха да реализират над 1 милиард долара от глобални продажби на билети.

"Аватар: Природата на водата" е най-бързо преминалият знаковата граница след "Спайдърмен: Няма път към дома", който през 2021 г. я преодоля само за 12 дни.

Само шест филма в историята са преминавали границата от 1 милиард долара през първите две седмици след излизането си на екран.

Снимка: АР/БТА/ 20th Century Studios

Големият въпрос, който занимава Холивуд, е дали "Природата на водата" ще успее да възвърне огромните си производствени и маркетингови разходи, за които се говори, че са около 600 милиона долара, пише БТА. Режисьорът Джеймс Камерън заяви пред списание "GQ", че лентата ще трябва да спечели 2 милиарда долара, за да излезе на печалба, въпреки че според анализаторите прагът на рентабилност е по-близо до 1,5 милиарда долара.

Очакванията за продължението, чийто точен бюджет не е известен, но се смята, че е 350 милиона долара, са огромни. Филмът е изправен пред натиск да последва предшественика си, касоразбивача на всички времена, повече от десетилетие след излизането му. "Аватар: Природата на водата" има и нелеката задача да съживи филмовия бизнес, който след пандемията все още е далече от нормалното.

"Аватар: Природата на водата" излезе 13 години след първия филм, който развълнува публиката с новаторската 3D технология. Оригиналът "Аватар" остава шампион в боксофиса за всички времена.

Много неща зависят от "Аватар: Природата на водата" не само заради огромната му цена, но и защото това е първото от трите планирани продължения от поредицата на Джеймс Камерън.

Режисьорът е известен с това, че успява да обори скептиците. През последните 25 години Камерън на два пъти доказа, че те грешат, когато "Аватар", а десет години по-рано и "Титаник", станаха най-касовите филми на всички времена в световния бокс-офис.

Снимка: БТА / Форум филм

През декември 2009 г. "Аватар" стартира със сравнително скромните 77 милиона долара по пътя си към приходи от 2,92 милиарда долара в световен мащаб и се нарежда на първо място сред най-печелившите филми на всички времена, без да се отчита инфлацията.

С "Титаник", "Аватар" и "Аватар: Природата на водата" Джеймс Камерън ще запише името си в историята като първия режисьор с три филма, преминали границата от 1,5 милиарда долара в международния бокс-офис.

Благодарение на "Аватар: Природата на водата", както и на други свои печеливши продукции от киновселената на "Маrvel" - "Доктор Стрейндж и Мултивселената на лудостта", "Тор: Любов и гръмотевици" и "Черната пантера: Уаканда завинаги", "Disney" за седма поредна година е начело в световния бокс-офис. Постъпленията на компанията за 2022 г. от глобалните продажби на билети за 16-те й излезли на екран продукции възлизат на 4,9 милиарда долара.

Подгласник на "Disney" в международния бокс-офис е студио "Universal Pictures" с 3,9 милиарда долара.

Снимка: БТА / Форум филм