"Аватар 2: Природата на водата" продължи да доминира в бокс-офис класацията на Северна Америка, реализирайки приходи от 15,7 милиона долара през уикенда, докато благодарение на глобалните си постъпления филмът вече заема четвъртото място сред най-касовите продукции на всички времена, съобщават световните осведомителни агенции.

Втората част от визуалния разказ на Джеймс Камерън, проследяващ събитията на планетата Пандора, държи първото място по зрителски интерес зад океана от вече седем седмици - постижение, което няма равно на себе си от първия "Аватар" (2009), а през последните 25 години е надминавано само от "Титаник", който е дело на същия режисьор. Лентата с Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет запази първенството си 15 седмици.

В глобален мащаб "Природата на водата" е реализирал приблизително 2,11 милиарда долара, изпреварвайки "Междузвездни войни: Силата се пробужда" като четвъртия най-касов филм на всички времена. Първенството в тази надпревара държи предшестцвеника му с 2,92 милиарда долара, следван от "Отмъстителите: Краят" с 2,79 милиарда долара и "Титаник" с 2,19 милиарда долара.

Така към момента на името на режисьора Джеймс Камерън са записани три от четирите най-касови филма на всички времена.

Като цяло изминалият северноамерикански уикенд в кината беше спокоен и се отличи най-вече с блокбастъра на хинди "Pathaan", който влезе в челната петица, заемайки второто място, и с повторното излизане на екран след номинациите за "Оскар" на продукции като "Всичко и навсякъде наведнъж" и "Семейство Фейбълман".

След него, на трета позиция в класацията на континента заема анимацията от вселената на Шрек "Котаракът в чизми: Последното желание" с постъпления от 10,6 милиона долара.

Четвъртото поред заглавие, привлякло хорското внимание, е "Човек на име Ото" с Том Ханкс, приходите от който възлизат на 6,8 милиона долара.

Челната петица в бокс-офис класацията на Северна Америка се допълва от трилъра "М3ГАН" и индийския екшън "Pathaan". Приходите от двата филма от продажбата на билети в киносалоните на САЩ и Канада през уикенда възлизат съответно на 6,4 милиона долара и 5,9 милиона долара.

Много студия, които могат да се похвалят с номинирани за най-добър филм свои продукции, решиха да се възползват от шума около номинациите за "Оскар" миналия вторник и ги пуснаха отново на екран. Филмът "Всичко навсякъде наведнъж", който получи водещите 11 номинации за отличията на американската киноакадемия, се завърна в кината с пълна сила, като беше показан на 1400 екрана и спечели още 1 милион долара, предава БТА. До момента продукцията на A24 е реализирала 71 милиона долара на вътрешния пазар. Филмът "Семейство Фейбълман" на Стивън Спилбърг, номиниран за седем награди "Оскар", беше пуснат на 1962 екрана в Северна Америка и събра допълнителни 760 000 долара, с което общите му приходи на вътрешния пазар достигнаха 16 милиона долара.