Високобюджетното зрелище "Аватар: Природата на водата" на Джеймс Камерън - продължението на касоразбивача на всички времена, не оправда очакванията за по-високи продажби на билети в киносалоните на САЩ и Канада през уикенда, но според експертите е твърде рано да се прецени дали филмът ще възвърне огромните си разходи, съобщават световните осведомителни агенции.

Въпреки че не направи "големия удар", продукцията вдъхна живот на бокс-офиса, който все още се възстановява от последиците от пандемията от новия коронавирус.

Глобалните приходи от лентата възлизат на приблизително 435 милиона долара, включително 134-те милиона долара от северноамериканския бокс-офис.

Прогнозите преди края на седмицата сочеха, че чаканото 13 години продължение на филма ще реализира минимум 140 милиона долара в домашния и до 500 милиона долара в международния бокс-офис през дебютния си уикенд на екран. Някои анализатори дори очакваха постъпления от порядъка на 175 милиона долара от продажбата на билети за филма в САЩ и Канада.

Въпреки че реализираните приходи са по-ниски от прогнозните, от Комскор отбелязват, че те са третите най-високи в глобален мащаб, откакто беше обявена пандемията.

Снимка: АР/БТА/ 20th Century Studios

В САЩ и Канада продуквията изравни "Батман" като четвъртия най-солиден дебют на вътрешния пазар за годината след "Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта" ( 187,4 милиона долара през май), "Черната пантера: Уаканда завинаги" (181 милиона долара през ноември ) и "Тор: Любов и гръмотевици'' (144,2 милиона долара през юли).

Бокс-офис анализаторите отбелязват, че "Аватар: Природата на водата" има шанса да привлече голяма семейна аудитория по време на коледните и новогодишните празници. Лентата, която подобно на други продукции на Джеймс Камерън, ще бъде прожектирана по-дълго в кината, няма сериозна конкуренция до февруари.

Продължението на най-касовия филм на всички времена "Аватар" (2009) е "създадено за дълъг период от време", казва Джеф Бок, старши медиен анализатор в "Exhibitor Relations". По думите му "публиката може и да не дойде през премиерния уикенд, но в крайна сметка ще се появи".

Снимка: АР/БТА/ 20th Century Studios

Големият въпрос, който занимава Холивуд, е дали "Аватар: Природата на водата" ще успее да си възвърне огромните производствени и маркетингови разходи. Режисьорът Джеймс Камерън заяви пред списание "GQ", че филмът ще трябва да спечели 2 милиарда долара, за да излезе на печалба.

Очакванията за продължението, чийто точен бюджет не е известен, но се смята, че е 350 милиона долара, са огромни. Филмът е изправен пред натиск да последва предшественика си, касоразбивача на всички времена, повече от десетилетие след излизането му. "Аватар: Природата на водата" има и нелеката задача да съживи филмовия бизнес, който след пандемията все още е далече от нормалното.

Втората част на хитовото заглавие идва 13 години след първото, което развълнува публиката с новаторската 3D технология. Оригиналът "Аватар" остава шампион в бокс-офиса за всички времена с приходи от 2,9 милиарда долара от глобални продажби на билети.

Тони Чембърс, ръководител на киноразпространението в "Walt Disney Co.", каза, че очаква "Аватар: Пътят на водата" да реализира продажби през празничния период, както и че за представянето на филма трябва да се съди едва след Нова година.

Снимка: АР/БТА/ 20th Century Studios

Излизането на продължението на "Аватар" беше отлагано многократно, тъй като Джеймс Камерън и съавторите му работеха над история, която да бъде разказана в четири филма. "Аватар 3", който се снима едновременно с втория филм, вече е готов, като се очаква премиерата му да бъде през декември 2024 г. Част от четвъртия филм също е заснета.

В "Пътят на водата" актьорите Сам Уортингтън и Зоуи Салдана се завръщат като Джейк Съли и Нейтири, вече родители. Техният спокоен живот е прекъснат, когато Небесните хора, името на хората, дадено им от племето На'ви, се завръщат, за да преследват Джейк.

През 13-те години след излизането си "Аватар" беше обект на шеги заради схващането, че най-касовият филм на всички времена е оставил сравнително малък отпечатък в поп културата. Критиката обаче не спести похвалите си за визуалното пиршество "Аватар: Природата на водата", както и за задълбочаването на историята, а 94 процента от купувачите на билети дават положителна оценка на сайта Rotten Tomatoes.

Снимка: АР/БТА/ 20th Century Studios

Въпросът дали настоящата продукция ще спечели достатъчно, е сложен и има различни отговори. Дали ще е достатъчна за изложителите, които тази година имаха няколко значими продължения, сред които "Топ Гън: Маверик", "Черната пантера: Уаканда завинаги" и "Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта", но все още изпитват затруднения? Достатъчна ли е, за да се оправдае започването на производството на четвърти и пети филм? Достатъчна ли е за бизнеса като цяло, общите приходи от който в края на годината се очаква да достигнат 8 милиарда долара, в сравнение с 11-те милиарда долара преди пандемията?

Подобно на критиците, които "крещят": "Никога не се съмнявайте в Джеймс Камерън", студиото и анализаторите "пеят" подобна песен.

"Аватар: Пътят на водата" има предимството на празничния коридор. Следващата седмица ще дебютират "Вавилон" на Деймиън Шазел и семейният "Котаракът в чизми 2: Последното желание'', но до "Антмен и Осата: Квантомания" до февруари няма подобни блокбастъри, предава БТА. Надеждата е, че зрителите ще продължат да търсят продължението седмици и месеци наред, подобно на първия филм.

"Исторически погледнато, филмите на Джеймс Камерън са за дълъг период от време, а не за премиерния уикенд", казва Пол Дергарабедян, старши медиен анализатор в Комскор. "Аватар" ще развие своя бокс-офис потенциал с течение на времето. Въпросът е къде ще финишира след месеци", допълва той.

Снимка: АР/БТА/ 20th Century Studios

"Аватар: Природата на водата" излезе на голям екран и в Китай, което е рядко събитие за холивудски блокбастър. Това е един от малкото чуждестранни филми, получили достъп до доходоносния китайски пазар през последните месеци.

Между петък и неделя продължението на "Аватар" реализира 51,3 милиона долара в Китай. Постъпленията отново са по-ниски от очакваното, но наблюдателите приписват това на увеличаващите се случаи на Covid-19 в страната. Според тях на фона на постоянно променящата се обстановка това е най-доброто, което можеше да постигне филмът.

Връщайки се отново в Северна Америка, на далечното второ място в бокс-офиса е "Черната пантера: Уаканда завинаги" с постъпления от уикенда в размер на 5,4 милиона долара. Следва "Брутална нощ" с 5 милиона долара.

Челната петица се допълва от филмите "Странен свят" и "Менюто". Приходите от продажбата на билети за двете продукции през уикенда в киносалоните на САЩ и Канада възлизат съответно на 2,2 милиона долара и 1,7 милиона долара.

Снимка: БТА / Форум филм