Готови ли сте за Dance mode - когато сте изяли последното картофче на детето си и му се отплащате с това: щом натисне въображаемо бутонче, където и да се намирате, и пред когото и да е, да танцувате както ви душа иска?! А да измисляте невиждани досега игри, да го оставяте да води, а после да го утешите, ако нещо не се получи и винаги, винаги да правите незабравими смешки от всичко. Е, някои го могат, вярно по телевизията.

Едно чудесно анимационно филмче - "Bluey" от две години радва и деца, и родители, по ред причини, и сега се заговори за него и то в голяма медия - "Sky news". И друг път, и сега, го наричат "феномен" и "сензация". 

Снимка: Getty Images

Възрастните не просто правят компания на хлапетата, ами искрено се забавляват, защото музиката е за ценители, защото шегите, случките са класни, могат да бъдат оценени от пораснал човек, но най-вече филмчето е наръчник за това как да си готин и добър родител.

Копродукция между Australian Broadcasting Corporation и BBC, сериалът разказва за семейство  антропоморфни кучета, от породата Blue Heeler, разпространена в Австралия. След първото излъчване през 2018 г. на историята за 6-годишната Блуи, нейната малка сестра Бинго и родителите им Бандит и Чили, стана детско шоу номер едно по австралийската телевизия, спечели международна детска награда "Еми" и привлече фенове на знаменитости, включително Райън Гослинг и Ева Мендес, които много го харесват. 

Бандит, таткото, озвучен от рок звезда, е просто баща мечта. Той умее да създава игри и забавления, да бъде ироничен, но нежен, вдетинен, отдаден и пълен с култови лафове, които ражда на момента. Показват с Чили нещо много важно  - колко е здравословно за децата да знаят, че мама и татко се обичат. Бандит, макар да е рисувано куче, е вдъхновение и модел за подражание на много бащи. 

Музиката е едно от безценните бижута в "Bluey". Тя е дело на Джоф Буш. От Моцарт до джаз мелодии, прекрасни интерпретации на всичко, което да възпита неусетно добър вкус у дребосъците. 

От филмчето ще научите също така кое е това животинче Голямо Билби, наричано още Голям зайцеподобен бандикут или Macrotis lagotis, и какво се има предвид под ChikenRat.  

Не се случва често предаване, насочено към малки деца, да намира публика извън възрастовата група, за която е създадено. Анимация, която е привлекателна не само за капризни малки деца, но и за останалите членове на техните семейства и дори за хора, които нямат причина да гледат детска телевизия, определено е изключение, пишат от BBC.

Но "Bluey" е такова шоу.

Стриймван е 97 милиона пъти в iPlayer в Обединеното кралство.

И докато Блуи е главната героиня, звездата на шоуто е нейният баща Бандит Хийлър, който не отговаря на стереотипа на татко Праско и Хоумър Симпсън за "мързеливия анимационен баща" - вместо това той е този, който остава вкъщи с момичетата си, преподавайки им житейски уроци чрез игра. 

Той е озвучен от музиканта Дейвид Маккормак, който каза пред подкаста "Backstage" на "Sky News", че първоначално е бил поканен да прочете само няколко реда. Той е най-известен като фронтмен на базираната в Бризбейн рок група "Custard".

"Приятел ми каза, че някой прави това шоу, за семейство кучета и попита дали искам да бъда бащата. И аз си казах, че не мога да играя, не мога да правя нищо от тези неща, тъй като съм от музикалните среди, никога не съм правил нещо подобно преди в живота си", каза той.

"И аз влязох в кабината и ми дадоха сценария с подчертаните реплики, след което започнах да чета и просто продължихме. Направихме няколко часа различни реплики и опитвахме неща и аз казах: "Готино, благодаря, ще се видим по-късно." Мислех, че това ще бъде само онлайн, нещо като лъскав, анимиран уеб епизод, наречен "Bluey".

И тогава те направиха пилотния епизод и хората го харесаха. И сега сме 486 епизода по-късно. Не зная дали ще правя нещо подобно отново, но в момента е забавно".

Но може би точно тази липса на актьорски опит направи Маккормак подходящ за ролята. Освен че гласът му е мелодичен, разпознаваем, весел, шарен, игрив, подобно на Бандит, той също е баща, така че казва, че не винаги е изисквало непременно огромно количество актьорска игра.

"Моето тайно оръжие беше, че когато започнахме да го правим, имах дъщери на три и пет години, и може би това е приблизителната възраст на Бинго и Блуи. Така че те ми дадоха сценария и аз го прочетох и каквото и да се случваше в сценария, същото ми се се беше случило или миналата седмица, или миналата сутрин".

Бандит често е възхваляван като брилянтен баща, вдъхновение за родители, които нямат време или не полагат усилия да играят с децата си като него.

Но въпреки че Маккормак се съгласява, че е страхотен, той казва, че условията на игра не са съвсем равни.

"Иска ми се да бях Бандит, но знаете ли какво предимство има той? Той е Бандит само за седем минути наведнъж - а ние трябва да сме родители 24/7, 365 дни в годината", смее се той.

Бандит и изглежда много интересно. "Отдавам това на отличните аниматори", каза Маккормак. "Аниматорите са го направили много привлекателен по обикновен начин - той е малко пухкав, небрежен, готин пич".

Следващите серии на "Bluey" започват по CBeebies и BBC iPlayer сега през август, като третата серия ще има световна премиера по Disney+ на 10 август.

В същото време вниманието, отново на голяма медия - "People", привлече друг впечатляващ телевизионен баща - Татко Праско от "Прасенцето Пепа"

Един от лафовете му, с които описва голямото си шкембе, е: "Този корем е от мускули". 

Оказва се, че през 18-те години, през които хитовата британска детска поредица очарова децата по целия свят, няколко гласа се сменят за Пепа, но има само един за татко й, до ден днешен - на Ричард Райдингс.

Той има богата актьорска кариера, и е баща на певицата Фрея Райдингс. 

В ексклузивно интервю с "People", 63-годишният Райдингс разказва за дългогодишната си роля на патриархалното прасе и защо продължава да бъде "пълна радост" за него да бъде част от любимото детско шоу. 

Част от това, което прави ролята толкова специална за Райдингс е способността му да "запази магията жива" и да пренесе Татко Праско и в реалния свят.

Райдингс си спомня как е бил в супермаркета с дъщеря си Фрея, когато малко момиченце разпознало гласа на татко Праско, докато пазарувало с майка си.

"Той е доста близък до моя естествен глас. И тогава детенцето взе да дърпа роклята на майка си, казвайки: "Мамо, мамо, мисля, че е татко Праско!". Беше толкова мил момент, че си поговорих с нея. "Казах: "Мисля, че и аз го видях, но ако затвориш очи, ще видя дали ще каже "Здрасти"", споделя Райдингс.

Актьорът разказва още, често родителите го молят да записва видеоклипове за децата им, на което той учтиво отказва и вместо това предлага аудиозапис.

"Не мога да го причиня на децата - да видят този оплешивяващ мъж във видеоклип", казва той през смях. "Да мога да пращам кратки послания към хлапетата и да поддържам магията жива-това е безценно", добавя актьорът. 

Райдингс също казва, че "определено" вижда прилики между себе си и татко Праско.

"Той е толкова любящ, разбиращ и окуражаващ. Винаги се опитва да направи семейния живот малко забавен, което ми харесва".

Що се отнася до това, което продължава да прави шоуто толкова предпочитано, Райдингс обяснява: "В сериала има толкова много топлина и прекрасни семейни ценности, дълбоко вградени в историите, а освен това е забавен и за възрастните, които с удоволствие могат да го гледат с децата си".

Сериалът също помага да се приеме идеята, че е добре да се правят грешки.

"Пепа не се страхува или срамува да прави грешки. Мисля, че до известна степен сме имали култура, която диктува, че трябва да се справите правилно от първия път. Мисля, че това е много важно: да имате тази способност да можете да се смеете на себе си. Опитайте! И да не успеете от първия път, няма страшно", казва актьорът, който има 144 роли дотук.