Британският графити художник Банкси, известен с политически ангажираните си рисунки върху стени в Лондон, Ню Йорк и град Газа, е нарисувал поредица стенописи в Париж, които предизвикват дебати сред жителите му и туристите в града, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>

Сатиричните рисунки, свързани тематично с миграцията и бедността, започнаха да се появяват в края на миналия месец. Оттогава Банкси постна снимки на рисунките на страницата си в Инстаграм и добави свои коментари, като потвърди, че именно той е техният автор.

Рисунка върху стена в северната част на Париж, където мигранти често спят на улицата, показва чернокожо момиче, което със спрей в ръка рисува тапет върху свастика. Рисунката впоследствие е била преправена, за да изглежда, че момичето рисува свастика. Други рисунки представят плъхове - чест мотив в творчеството на Банкси. На една от тях плъх се е качил върху коркова тапа за шампанско и лети във въздуха, а на друга, близо до Айфеловата кула, два плъха носят чадър. Провокативна рисунка, недалеч от Сорбоната на левия бряг на река Сена, пък показва мъж, който крие трион зад гърба си, и подава кокал на куче, чийто преден крак е бил отрязан.