Въпреки че е роден в Цюрих, Базил Айденбенц е една от младите надежди в британското кино. Той е едва на 26 години, но вече има сериозен опит с изявите както на малкия, така и на големия екран. Първата му любов обаче не са филмите, а музиката, ето защо взема уроци по пеене в Консерваторията в Цюрих. По-късно решава да промени посоката на живота си и в продължение на 2 години посещава курсове по актьорско майсторство в "European Actor Shool", разположено също в най-големия швейцарски град. Усилията му бързо се увенчават с успех и през 2009 г. Базил дебютира в германската комедия "Let"s Get Divorced". Следват 2 години, в които изпълнява една от главните роли в швейцарския тийнейджърски ситком "Best Friends". В търсене на усъвършенстване, той започва да разпределя времето си между Цюрих и Лондон, където през 2013 се дипломира в "Giles Foreman Centre for Acting". 3 години по-късно изгрява и на телевизионните екрани в Англия, с роля в сериала "Виктория", който пресъздава ранния живот на кралицата. През кариерата си има удоволствието да работи 2 пъти с носителката на "Оскар" и "Златен глобус" - Рейчъл Уайз. С нея се срещат на снимачната площадка на "Отрицанието" и "Фаворитката", като съпругата на Даниъл Крейг оставя страхотни впечатления у младия актьор. Наскоро Айденбенц приключи с последния си проект, който скоро ще гледаме у нас - българската продукция "Диви и щастливи". В него той партнира на Яна Маринова, Луиза Григорова-Макариев, Дария Симеонова и Александър Сано.

Въпреки натоварения си график и постоянните пътувания, Базил разказа пред Life.dir.bg повече за снимачния процес на "Диви и щастливи" и впечатленията, с които напусна България.

Вижте снимки >>

Тъкмо приключи със снимките на новия български филм "Диви и щастливи". Разкажи ни повече за продукцията и твоята роля в нея.

Първо искам да кажа, че си прекарах чудесно, докато снимах в България. Ролята ми е една от малкото на английски език и ми беше трудно да разбера за какво си говорят всички. За щастие, обаче, моят герой Мартин също не говори български и успях да превърна объркването в предимство.

Намираш ли нещо общо между теб и героя ти във филма?

Най-вече невъзможността да разбираме и говорим български. Това и случайният махмурлук...

Как режисьорът Мартин Макариев те избра за ролята и как се свърза с теб?

Получих информация за ролята през моя агент в Лондон. По това време още не бях срещал Мартин Макариев и се явих на прослушването само пред кастинг-директора. Няколко седмици по-късно Мартин ми изпрати имейл с покана за второ прослушване по Скайп. Точно тогава бях в Ню Йорк и 7-часовата разлика постоянно объркваше плановете. Все пак се случи и двамата да сме будни и да не сме на работа. Мартин ми каза, че просто иска да си поговорим и няма нужда от второ прослушване. Обсъдихме сценария на "Диви и щастливи", както и филми, които и двамата харесваме. Накрая той ми каза, че ще се радва да се включа в продукцията. Останалото е история.

Плакат на „Диви и щастливи“

Снимка: Богдан Бояджиев

Как се чувстваш, участвайки в български филм?

Екипът и актьорите бяха толкова гостоприемни и приятелски настроени, че почти през цялото време се чувствах като у дома си. Прекрасно беше и това, че имах възможността да посетя красиви места и плажове в България.

Знаеше ли нещо за страната ни, преди да снимаш филма? А сега?

Не много. Направихме си еднодневно посещение на крепостта Царевец във Велико Търново, а колегите, които отговарят за звука във филма, ми разказаха доста за историята на България. Това, което ме изненада обаче, са вашите обширни гори. Снимахме последователно в София, Русе, Варна, Велико Търново и после пак София. Пътувахме с кола и се наслаждавах на стотиците километри гора. Обичам да прекарвам свободното си време сред природата и това наистина ми хареса.

Базил Айденбенц

Снимка: Богдан Бояджиев

Какво мислиш за актьорите, с които снимаше филма?

Още от самото начало се разбирахме добре. Не винаги се получава така, затова съм изключително доволен, че имах толкова компетентни и пламенни колеги. Това е изключително важно за продукцията. Във филм, който се снима на път, се разчита много на отношенията между героите и ако химията между актьорите зад камера е наистина добра, това винаги личи и пред камерата. Обаче имаше и един плашещ колега. Лесно ще го разпознаете.

Роден си в Цюрих, завършил си образованието си в Лондон, снимаш в България... Мога ли да кажа, че си гражданин на света?

Предполагам, но това не е нещо необичайно за актьорите. Особено сега, когато филми се снимат навсякъде по света. Бонусът е, че можеш да посетиш различни места, докато работиш.

Базил Айденбенц

Снимка: Богдан Бояджиев

Какво мислиш за Холивуд? Искаш ли да се преместиш там?

Нямам конкретен план, но в тази индустрия рано или късно всички пътища водят към Холивуд. Така че кой знае?

Кое най-много те впечатли от престоя ти в България?

По време на последните снимачни дни в София, екипът освети цяла гора през нощта. Беше магическо. Сигурен съм, че веднага ще познаеш сцената, когато гледаш филма.

Кога разбра, че искаш да бъдеш актьор?

Не знам дали имаше конкретен момент на осъзнаване. По-скоро всичко постоянно го потвърждаваше.

Кажи ми за твоя голям пробив в киното?

Мисля, че тепърва предстои.

Луза Григорова и Базил Айденбенц

Снимка: Богдан Бояджиев

А най-голямата ти роля?

Всички са по 1.9 минути... (Смее се)

Каква е мечтаната ти роля?

Труден въпрос. Мисля, че ако знаех, щях да я напиша сам, но за сега ще оставя това на сценаристите.

Имал си удоволствието да работиш с Рейчъл Уайз не веднъж, а два пъти. Каква е тя като човек и актриса?

Тя е от най-грациозните хора, които съм срещал, при това ѝ е вродено. Танцува прекрасно.

С кого би искал да работиш?

Рейчъл Уайз за 3-ти път?

Спомняш ли си за смешен момент по време на работа?

Да, но не ми е разрешено да говоря за него.

Повечето актьори си имат кумири в работата. Кои са твоите?

Твърде много са, за да ги изброявам. Но Пол Дъно, Хоакин Финикс, Филип Сиймур Хофман и Риз Ахмед изкачат първи в ума ми. И Рейчъл Уайз, разбира се.

Празненството по случай края на снимките на филма

Снимка: Богдан Бояджиев

Влюбен ли си?

Без коментар.

В страхотна форма си. Тренираш ли?

Ох, опитвам се... Понякога. Но при положение, че имам общи сцени с Александър Сано и Яна Маринова, е твърде пресилено да казвам за себе си, че съм в "добра форма".

Имаш ли хранителен режим или си по-скоро си любител на храната?

Второто, определено. Много обичам да готвя за семейството и приятелите си. Да приготвяш храна за хората, на които държиш, е сериозна отговорност. Когато нещата се получат, удоволствието е голяма награда. Освен това може да изядеш всичко. Въпреки че няма нищо лошо в леката салата веднъж на хилядолетие (смее се).

Какво правиш през свободното си време?

Правя си походи, плувам, катеря се... Всякакви неща, свързани с природата. Поне всеки път, когато времето го позволява, предвид че живея в Лондон. Ако вали - готвя.

На снимачната площадка на „Диви и щастливи“

Снимка: Богдан Бояджиев