Френският режисьор Бертран Бонело заимства духа на Дейвид Линч в новия си филм, представен на кинофестивала във Венеция, пише чуждестранната преса.

В "Звярът", който е сред 23-те продукции в конкурсната програма на венецианската Мостра, актрисата Леа Сейду се впуска в халюцинаторно пътешествие през времето.

С филма с продължителност близо два часа и половина Бонело - представител на понякога взискателното авторско кино, се впуска по забележителен начин в надпреварата за "Златен лъв".

Навигирайки между 1910, 2014 и 2044 г., когато изкуственият интелект е поел контрола над човечеството, за да го направи по-малко сантиментално и по-рационално, филмът "Звярът" е доста свободна адаптация на разказа "Звярът в джунглата" на Хенри Джеймс.

"Този разказ е една от най-сърцераздирателните мелодрами", които съществуват", каза Бертран Бонело на пресконференция за представянето на филма си.

Снимка: Getty Images

В "Звярът" Леа Сейду играе художничката Габриел, която живее в близкото бъдеще, когато емоциите са станали заплаха. Тогава тя най-накрая решава да пречисти своята ДНК в машина, която ще я върне към миналите й животи и ще я освободи от всички силни чувства. По пътя си Габриел среща Луи (в ролята Джордж Маккей), към когото чувства силно привличане, сякаш винаги го е познавала.

Свръхестествен, без да изпада в мистичното, филмът преплита връзки през времето. Мистериозните женски образи, уликите и мотивите, скрити в декора, силно напомнят на култовите творения на Дейвид Линч "Мълхоланд драйв" или "Туин Пийкс".

Във Венеция Бертран Бонело каза, че в "Звярът" е искал да смеси мелодрама, научна фантастика, жанрови филми и кървави филми на ужасите.

"Структурата е сложна, прилича на математическа игра, но отвътре всичко е просто, емоциите са базови. Става дума за страх и любов", обяснява режисьорът.

Снимка: Getty Images

Филмът, който трябва да бъде пуснат по кината на 28 февруари 2024 г., завършва с почит към актьора Гаспар Улие, който почина случайно на 37-годишна възраст миналата година, пише БТА. Улие, починал месец преди снимките, е заменен от Маккей.

"Решихме да отложим филма, но все пак след това продължихме напред. Не искахме да го заменим с френски актьор, за да няма място за сравнение, така че потърсихме другаде", разказва Бертран Бонело, който прослушва англосаксонци, преди да избере Джордж Маккей за ролята.