Остават броени дни до 17 април и десетата Официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2019. Тази година бляскавото събитието ще се проведе във Военния клуб в столицата.

Вижте снимки >>

Водещ на церемонията отново ще бъде приятелят на Фондация "Стоян Камбарев" - журналистът Ники Кънчев.  Гостите ще се насладят на звездните изпълнения на британската сензация от X Factor UK Дженифър Филипс, която пристига за първи път в България специално по покана на Деси Тенекеджиева. С таланта и харизмата си, сцената ще завладеят още Миро, Алфредо Торес, музикалните открития на фондацията със солист Мария Славова и балеринките от школата на примата Маша Илиева.

За 10 години връчването на наградите на Фондация "Стоян Камбарев" се превърна в едно от най-елитните и емоционални културни събития в България, в което се преплитат киното, музиката и визуалното изкуство.

На официалната церемония ще присъства голяма част от културния, бизнес и политически елит на България, сред които президентите Росен Плевнелиев и Петър Стоянов с техните съпруги, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на културата Боил Банов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, посланици. От чужбина, ексклузивно за събитието, пристигат НВ княгиня Мириам де Унгрия и легендарния Освалдо ди Сантис - 33 години президент на Twenty Century Fox Italy.

Деси Тенекеджиева с княз Кирил и княгиня Мириам

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

На галата ще присъстват много благородници и чуждестранни гости, сред които международното жури на "Награда за кино 355" с продуценти и режисьори от Холивуд, Великобритания и България, членове на българския и британския парламент, приятели и голяма част от младите звезди на фондацията през годините. Сред най-чаканите гости ще бъдат изпълнителните директори на верните партньори на фондацията - банкерът Левон Хампарцунмян, Диляна и Спас Русеви, г-жа Нели Беширова, Емил Кайкамджозов , Тим Курт и други. Всички тях ще видим на сцената да връчват награди, в компанията на едни от най-големите български звезди, сред които поп дивата Мария Илиева.

Наградата за полет в изкуството, носеща името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като най-чаканият и престижен приз за млади творци у нас.

Кой ще спечели голямата награда и паричната премия в размер на 3000 лв. определя жури, в което влизат членовете на Фондация "Стоян Камбарев", начело с председателя на УС Деси Тенекеджиева и почетния председател - президента Петър Стоянов (1997-2002). Не само победителят ще има стимул за висок полет в изкуството. Най-важното е, че всички номинирани получават много награди, както и сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни свои проекти.

Тази година номинирани за наградата са: младият музикант Сара Чакърова, актьорът Димитър Николов, художникът и визуален артист Деница Боева, операторът Теодор Фичев и театралният режисьор Петър Денчев.

По случай своя 10-и юбилей, Фондацията предизвика младите кино творци с нещо ново, смело и различно - "Награда за кино 355". Професионално международно жури вече избра тримата финалисти, които трябва да заснемат и монтират 5-минутен игрален филм само за 5 дни. Това са Стефани Райчева, Йордан Михайловски и Надя Тодорова. Готовите им филми ще се излъчват по време на церемонията, a носителят на първата "Награда за кино 355" ще бъде избран интерактивно от публиката на живо по време на галата. Той ще получи статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от фондацията и нейните партньори NOVA Film, UFO Film and Television Studio и ARS Digital Studio.

Вижте повече тук >>

Събитието се осъществява с официалната подкрепа на Министерството на културата и е част от календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.

Церемонията за връчване на Наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев"  и "Награда за кино 355" се осъществява с официалното партньорство на УниКредит Булбанк и БОН МАРИН, основната подкрепа на АУРУБИС България, VIVACOM, ЕНЕКОД АД, Wilkinson Sword и благодарение на НДФ "13  века България", VON POLL Real Estate Bulgaria, PRODERMA, Технополис, винарска изба Катaржина Естейт, Prime Development, Red Devil Catering, Сладкарници "Неделя", DEVIN, Merci, Клубовете на ЗОНТА Интернешънъл България, VolkVision, Rental Media Group и счетоводна къща РАН-Р. Дизайнер на Галата е София Борисова.

Деси Тенекеджиева и княгиня Мириам

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"