Концерт за група и оркестър на Джон Лорд и музиката на "Deep Purple" ще зарадва меломаните в София на 18 март 2023 г., съобщават организаторите от "Кантус фирмус" и "Зи рок".

На сцената на зала 1 на НДК ще се качи фронтменът на "Iron Maiden" - Брус Дикинсън, за да празнува приноса на маестро Лорд като забележителен оркестров и рок композитор. Известен с новаторската си работа в съчетаването на рок с класически и барокови форми, съосновател на групата "Deep Purple", Джон Лорд оставя свой отпечатък и с участието си във" Whitesnake", "Paice Ashton Lord", "The Artwoods" и "The Flower Pot Men". Маестрото е приет посмъртно в Залата на славата на рокендрола, на 8 април 2016 г. като член на "Deep Purple".

На 18 март, на сцената излизат също Таня О"Калахан (Whitesnake) - бас, Джон О'Хара (Jethro Tull) - клавишни, Кайтнер З Дока (Ian Paice band) - китара, и на барабаните - Бернхард Велц (Ian Paice). 

Концертът ще бъде под диригентската палка на маестро Пол Ман, който е бил близък приятел на Лорд и е дирижирал Лондонския симфоничен оркестър и Кралската филхармония на Ливърпул. Този път Пол Ман ще дирижира симфоничния оркестър на "Кантус фирмус". 

Самият Брус Дикинсън споделя, че още от тийнейджър е огромен почитател на "Deep Purple". Той е приятел с музикантите от групата, а с Джон Лорд обсъждат съвместни музикални идеи. "Джон беше прекрасен джентълмен и ние бяхме близки приятели. Имахме всякакви луди планове, включително да тръгна на турне с него, да пея песни на "Deep Purple" с оркестър... Но неговата смърт сложи край на всичко. Много ми липсва. Той беше прекрасен човек", казва Брус Дикинсън.