БНТ 1 ще излъчи в неделя, 16 юли от 15 часа емблематичния филм на Чарли Чаплин - "Великият диктатор". Въпреки, че зрителите многократно сa гледали отличителната пародийна сатирична трагикомедия, ето и няколко интересни факти, за да го направят отново.

Сюжет

За 20 години след Първата световна война, която държавата Томайния е загубила, диктаторът Аденолд Хинкел е натрупал власт, капитал и хора в служба на идея, че арийската раса е по-висша и евреите трябва да бъдат унищожени, а други народи - превзети. Сценарият е по идея на Аликзандър Корда - унгарец, признат за основател на британската филмова индустрия. В негова памет се присъжда Специална награда от БАФТА.

Първият филм със звук

Единайсет години след края на нямото кино, "Великият диктатор" е първият звуков филм на Чарли Чаплин със записан диалог, продуциран изцяло от режисьора и актьора Чаплин.

Две роли

Чаплин изпълнява две роли във филма - като еврейски бръснар и като европейски диктатор Аденоид Хинкел. За филма отбелязва: "Бих искал да помогна на всеки - ако е възможно - на евреин, неевреин, чернокож, бял човек..." и дълго пише финалната реч на диктатора.

Забрана в Германия

Снимка: БНТ

Адолф Хитлер забранил показването на филма "Великият диктатор" в Германия и във всички окупирани страни, което продължило до 1957 г. Но самият диктатор си осигурил лична прожекция на копие, доставено през Португалия, и дори го гледал два пъти. Германски войници също гледали филма в Гърция като някои напуснали салона, а други останали.

Съвпадения

Хитлер и Чаплин са родени в един месец и славата им съвпада във времето, Чаплин обаче е добре запознат с Хитлер и още година преди началото на Втората световна война започва да пише сценария на "Великият диктатор".

Снимка: БНТ

Номинации

"Великият диктатор" има пет номинации за "Оскар", печели наградата в Топ 10 от Националния съвет за кино на САЩ и наградата на критиката в Ню Йорк за главна роля на Чарли Чаплин, която той отказва да получи.

Финансирането на "Великият диктатор"

Въпреки натиска на кино индустрията в Америка по това време, Чарли Чаплин снима тази антинацистка комедия с лични пари в момент, когато САЩ и Германия поддържат взаимно политика на неутралитет. Той рискува да фалира, ако киносалоните откажат да разпространяват филма му, но се чувства длъжен да осмее диктатора. Но кината не отказват и "Великият диктатор" се нарежда сред най-гледаните заглавия за годината.