Датската кралица Маргрете Втора ще бъде сценограф на филм на световноизвестния датски кинорежисьор Биле Аугуст за американската стрийминг услуга "Нетфликс", съобщи ТАСС.

Сценарият на филма "Еренгард" е по една от последните творби на писателката Карен Бликсен (1885-1962), съобщиха от продуцентската компания Ес Еф Студиос.

Кралица Маргрете Втора работи в различни художествени формати от 70-те години - живопис, църковен текстил, акварел, гравюри, илюстрации на книги, декупаж, сценография. В началото на 70-те години тя илюстрира датските издания на "Властелинът на пръстените" на Толкин под псевдонима Ингахилд Гратмер, припомни "Холивуд рипортър".

Датската кралица е почетен член на Асоциацията на датските сценографи.

"С нетърпение очаквам възможността да представя тази увлекателна история за съблазняване и желание на световната аудитория. Кралицата създаде най-фантастичните декупажи и те ще доминират в изразните средства на сценографията на филма. Фантастиката е отправната точка на филма. Искаме да използваме хумор и елегантност, за да създадем лекомислена, бурлескна, приказна и автономна визуална вселена", каза Аугуст, който е носител на награди "Оскар", "Златен глобус", "Златна палма".

"Историите на Карен Бликсен винаги са ме очаровали с естетическите си приказки, въображение и светове, създаващи образи", казва кралицата, цитирана в прессъобщението на продуцентите.

Действието на филма се развива в приказното кралство Бабенхаузен, премиерата се очаква през 2023 г.