Рядко се случва първият сезон на сериал да бъде продължен достойно. Особено ако се е оказал изключително силен. Емблематичен е примерът с "Истински детектив". След задълбочената и смислена първа част, HBO излъчи втора порция от 8 епизода, които силно разочароваха зрителите. И не заради слаб сюжет, нито заради посредствена актьорска игра (все пак става дума за Колин Фаръл, Винс Вон, Рейчъл МакАдамс), а просто защото летвата беше вдигната твърде високо. Допълнителен проблем беше, и че публиката хареса именно атмосферата на първия сезон, която липсваше в продължението.

Сега на хоризонта се задава трета част на "Истински детектив". Този понеделник, 14 януари, от 21:00 часа, HBO ще излъчи първите два епизода от новия сезон на криминалната поредица, открила за света сценарния гений на автора и изпълнителен продуцент Ник Пицолато. Същия ден първи и втори епизод ще бъдат достъпни и от стрийминг платформата HBO GO, а всеки следващ понеделник ще бъде качвано продължение.

Какво да очакваме от новите осем епизода

Отговорът вече е известен, поне на голяма част от филмовите критици. В края на 2018-а, на специална медийна прожекция, организирана от HBO България, беше показан на голям екран пилотният епизод на "Истински детектив 3" в София. Избрани журналисти получиха достъп до цели пет от осемте нови епизода на шоуто.

Снимка: HBO Bulgaria

Онези, които вече са запознати с част от съдържанието, са единодушни, че новият сезон е почти толкова добър, колкото и първият. А това само по себе си е равносилно на чудо.

По всичко изглежда, че чакането четири години си струваше: детективите пак са "истински", криминалният случай отново е злокобен (изчезване на двете малки деца Уил и Джули, последвано от убийство на момченцето). Американската провинция - и в частност северозападната част на Арканзас, където са заснети голяма част от внушителните природни сцени и панорами в сериала - никога досега не е изглеждала толкова недружелюбна, самотна и изолирана. А всичко това е част от любимата атмосфера на мистика и напрежение, заради които сезон 1 се превърна в сензация.

Главната роля този път е поверена на Махершала Али (носител на "Оскар" за "Лунна светлина"). В образа на детектив Уейн Хейс, той е главно действащо лице в три времеви периода - през 1980 година, през 1990-а и през 2015-а, когато вече остарява и губи паметта си. В 1980-а, в началото на криминалния случай, той се е запознал с любовта на живота си и бъдеща съпруга Амелия Риердън (Кармен Еджого, позната ни от "Селма").

Снимка: HBO Bulgaria

Когато двете деца изчезват в седмицата преди Хелоуин през 1980-а, детектив Хейс си партнира с Роланд Уест (в ролята Стивън Дорф). През 1990-а случаят е възстановен, двамата детективи са призовани от вътрешното разследване и се налага да си спомнят всичко, включително своите нарушения. Много по-късно, вече на стари години, пенсионираният Хейс ще трябва да разкаже събитията пред продуцент на документални криминални филми.

Но как да ровиш в миналото, щом като ти самият губиш представа за него?

Интригата в новия сезон се движи на няколко нива: първото е убийството. Второто е мистичната роля на Амелия в живота на детектива. И на трето ниво е отношението между двамата детективи, напомнящо на това между героите на Матю Макконъхи и Уди Харелсън в първи сезон... Но няма как да не признаем - диалозите този път са една идея по-плоски и без нужната доза ирония. Една от критиките към сезона даже е именно в прекалено голямото количество несъдържателни реплики, които си подхвърлят детективите.

Друга възможна критика се корени във въпроса: Нужно ли е в такава чак степен да се повтарят и елементи от сценария на първи сезон? Намирането на езотерични окултни предмети или подчертаният религиозен елемент заплашват да се превърнат в шаблон. Не е ли "Истински детектив" 3 същият като 1, като само протагонистите са сменени? В крайна сметка и най-добрият виц, разказан втори път, не е толкова смешен...

Вероятно има основание за подобна критика, но пък е гарантирано, че феновете на криминалните истории няма да останат разочаровани. Може би четвърти сезон в този стил ще ни дойде в повечко, но засега е добре...

Приятно гледане!

Снимка: HBO Bulgaria