Димитър Гилев е големият победител в мултимедийният проект на БНТ - "Любимците на България". Учителят по история е най-обичаната личност в класацията, която зрителите направиха и събра най-много гласове сред победителите в 12-те категории спорт, музика, кино и театър, литература, медицина, наука, образование, мода, личности за пример, инфлуенсъри, популярни двойки и още любимци. След него зрителския вот нареди Изабел Овчарова и Ансамбъла по художествена гимнастика.

"Никога не съм си представял, че мога да стигна до тук! Мечтал съм си още от дете да популяризирам българската история, да направя образованието отново на почит, хората да знаят, помнят и тачат историята си", споделя Димитър Гилев.

Димитър Гилев е на 28 години, от четири години е учител по история в СУ "Д-р Петър Берон" в Свиленград. Силно вярва, че историята ни обединява - така е било през Средновековието, през Възраждането, така е и сега. За да провокира интереса и вниманието на учениците си, често влиза в класната стая, преоблечен в дрехи от различни епохи и пресъздава сцени от живота на героите ни.

Снимка: БНТ

Освен, че излиза от рамките на учебната програма, Димитър Гилев е известен блогър, чиито часове по родолюбие са част от програмата на почти всяко неделно училище на българите в чужбина.

В първия сезон на "Любимците на България" бяха номинирани стотици българи в 12-те категории на проекта. Всеки епизод, водещият Миро представяше номинираните, събрали най-много предложения в платформата на БНТ, за които всеки можеше да гласува в следващите дни и обявяваше големия победител от предходната седмица. Златният медал в категория Спорт, зрителите връчиха на Ансамбъла по художествена гимнастика. Най-много гласове в категория Кино и театър получи Мариус Куркински, в категория Популярни двойки - Дует Ритон, в категория Литература - Здравка Евтимова, в категория Медицина - д-р Георги Стаменов, в категория Мода - София Борисова, в категория Инфлуенсъри - Изабел Овчарова, в катеория Наука - проф. Николай Витанов, в категория Образование - Димитър Гилев, в категория Музика - Лили Иванова, а в категория Личности за пример - Енчо Керязов, а в категория Още любимци - журналистът Георги Любенов.

Снимка: БНТ