Между 4 и 7 юли, на 42 сцени сред внушителната Петроварадинска крепост на брега на Дунав, над 200 000 музикални фена ще се размажат от кеф на изпълненията на десетки световни топ банди и изпълнители от различни музикални стилове. EXIT 2019 се очаква да бъде най-силното издание на фестивала от основаването му през 2000 г.

Уникалната селекция на организаторите включва хедлайнерите The Cure, Greta Van Fleet, гласът на Pantera - Phil Anselmo с групата си The Illegals, Tarja (ex-Nightwish), Tom Walker, The Chainsmokers, Carl Cox, Jeff Mills, Boris Brejcha, DJ Snake, Dimitri Vegas & Like Mike, Lost Frequencies, Sofi Tukker, Amelie Lens, Charlotte De Witte, Maceo Plex, Peggy Gou, Paul Kalkbrenner, Solomun, Skepta, Desiigner, IAMDDB, Chase & Status, DUB FX и още и още...

World music звездата Zvonko Bogdan, американците "Black Serbs", които рапират на сръбски и хърватската инди рок група Svemirko са част от изпълнителите, препоръчани от основателя на EXIT Душан Ковачевич.

Снимка: Телевизия MM

Вечната Йоко Оно откри преди седмица, на 28-и юни, арт инсталация в крепостта, наречена "Един ден...", като преди това направи изявление с видео връзка, последвано от кратка реч на премиера на Република Сърбия Ана Барнабич и изпълнение на "Imagine" на Джон Ленън от детски хор от Нови Сад. Датата е избрана, тъй като на тoзи ден точно преди 100 години е подписан мирният договор във Версай и е сложен краят на Първата Световна война.

Така Йоко Оно и EXIT обявяват Първият Световен Мир (First World Peace), тъй като фестивалът е единственият в света, стартирал като протест срещу статуквото в страната и превърнал се за 20 години в едно от най-престижните музикални събития на планетата, в което музиката е езикът на мира и приятелството.

Утре на пищна церемония със заря ще бъде открит EXIT 2019, като тази година спектакълът е посветен на Майката Земя. Сръбската жрица на пърформанса Марина Абрамович и Йоко Оно ще отправят свое послание към феновете и зрителите, които могат да гледат стрийм на откриването.

Очаквайте най-интересното от фестивала на Фейсбука на телевизия ММ и Dir.bg , както и статии и видео материали на www.mmtvmusic.com.