От Мики през Елза до капитан Хук - повече от 500 герои на "Disney" оживяват в късометражен филм под формата на любовно писмо до анимационното студио, което днес празнува стогодишнината си на фона на сътресения, предават чуждестранните издания.

Озаглавена "Имало едно време едно студио", тази забавна и трогателна деветминутна творба, съчетаваща цифрови изображения, рисунки на ръка и реални кадри, допълни каталога на стрийминг платформата Disney+ четири месеца след като беше отличена на фестивала на анимационните филми в Анеси, Франция.

Плод на продължила две години работа, творбата показва 543 персонажа от 85 пълнометражни и късометражни филма, които излизат от картините, изложени в коридорите на американските офиси на компанията, където се събират за семейна снимка след напускането на служителите.

"Беше като да наредиш най-големия пъзел в живота си", казва Трент Кори, сърежисьор на това художествено и технологично постижение, което мобилизира повече от сто души, както и бивши аниматори и 40 актьори, завърнали се специално за случая.

Снимка: Getty Images

"Искахме всички герои да изглеждат и да звучат точно както в оригиналните си филми", добавя съавторът Дан Ейбрахам, който за целта използва и неиздаван досега запис на Робин Уилямс. Актьорът, починал през 2014 г., озвучава Джина в англоезичната версия на хитовия анимационен филм "Аладин".

Резултатът е завръщане към славните дни на традиционната анимация, която след "Мечо Пух" през 2011 г. е окончателно заменена от 3D за игралните филми на "Дисни".

"От 543-те героя във филма, около 450 са нарисувани на ръка, с молив върху хартия", казва художникът Ерик Голдбърг ("Аладин", "Покахонтас"), който ръководи 2D частта от продукцията.

Снимка: Getty Images

"Не взехме нищо от съществуващи филми, независимо дали в 3D или 2D, така че беше технически трудно", допълва Голдбърг.

Развлекателният гигант планира редица прояви, сред които концерти и изложби, за да подсили честванията на 100-годишнината, чиято кулминация е излизането през ноември на анимационния филм "Желание", вдъхновен от класиките на "Дисни".

Пускането на късометражния филм "Имало едно време едно студио" съвпада с датата, считана за основаване на компанията.

Именно на 16 октомври Уолт Дисни и брат му Рой, които основават студиото "DisneyBrothers" в един холивудски гараж, подписват решаващ договор за разпространение на своите "комедии за Алиса" - късометражни филми, проследяващи живота на малко момиченце в анимационен свят.

Снимка: iStock by Getty Images

Прочутият персонаж на "Disney" Мики Маус се появява едва през 1928 г. в отговор на това, че "Universal" придобива правата върху неговия предшественик, изпадналия в забвение заек Осуалд.

"Това наистина са 100 години, в които поглеждаме назад и казваме "благодаря" на хората, с които сме работили и на нашите фенове", казват от "Disney France", където развлекателната империя стъпва за първи път през 1934 г.

Въпреки всичко калифорнийската компания, която през новия век се насочи към "Pixar", франчайза "Междузвездни войни" и "Marvel", преминава през бурен период, белязан от проблеми като спад на абонатите на Disney+ и съкращения на работни места, на фона на продължаващата стачка на актьорите в Холивуд, предава БТА.

"Във всеки случай филмите на "Disney" намират отклик у всички. Те често са първите, които гледаме в детството. Техните герои и истории са давали много радост и надежда и с малко късмет това ще продължи още 100 години", казва Ерик Голдбърг.

Снимка: Getty Images