По света се честват различни празници всеки ден - официални, международни, популярни и доста шантави. Днес в предаването "Матине" водещите Рени и Вяра обърнаха внимание на Деня на мъжете боклукчии, който се чества именно на 17 юни. Специалният ден за хората, които се грижат за сметосъбирането, се отбелязва основно в Америка. Инициативата стартира официално през 2011 г. благодарение на американеца Джон Д. Арвуд, собственик на специализирана фирма за управление на отпадъци, който осъзнава, че липсва обществено признание за работата, която вършат неговите служители. 

Оказва се, обаче, че боклукчиите са получавали заслужено уважение далеч преди възникването на този празник, след като една от най-популярните детски мечти за бъдеща професия на децата през 70-те, 80-те, че и 90-те бе именно да станат боклукчии. Ето защо водещите на "Матине" тръгнаха по следите на популярни личности в България, които също са споделяли детската мечта да се грижат за хорските отпадъци. 

През изминалата година, по време на събитието на Dir.bg "He`s the man", актьорът Юлиан Вергов сподели: "Детската ми мечта не беше да се снимам с фенки и да раздавам автографи. Исках да стана боклукчия, ама на старите контейнери или шофьор на тир". Към групата се присъединява и друг колега на Вергов - Мариан Бачев, който признава, че като малък мечтаел да е боклукчия на камион, или по-точно "човекът, който върти кофата". В детските му представи кофите са били "едно голямо чудовище, което трябва да бъде нахранено". Президентът Петър Стоянов също е искал да стане боклукчия, защото като дете бил запленен от оранжевите коли по сметосъбирането в родния му Пловдив. А в специално видео за "Матине" водещият Драго Симеонов също сподели за тази своя детска мечта.

"Аз исках да стана боклукчия като малък и може би до известна степен успях като голям. Нaй-много ми харесваше в тази професия, че като се качат отзад на този голям камион, стоят на това стъпалце, държат се с една ръка, с останалата подмятат и винаги викат, за да ги чуе шофьорът."

Оказва се, че вечно усмихнатият водещ не просто е мечтал за кариера като сметосъбирач, но и открива "съкровища" в чуждите отпадъци.

"Съкровището на един е боклука на друг и обратното - боклукът на някой е съкровище за някой друг. Аз, честно да ви кажа, съм си намирал какви ли не неща. Намирал съм ценни книги, които неясно защо някой е изхвърлил, комикси също. И веднъж дори, честна дума, си намерих части от конструктор Lego, коeто е най-голямата ми находка изобщо. Продължавам да търся, затова не съм се изключил за този бранш. Каквато и находка, каквото и съкровище да достигне до мен, винаги се радвам и съм много внимателен към това, което изхвърлям. Знам, че е подарък за някой друг. Ама не ми се смейте сега!", казва Драго, който даде начало и на рубриката за смешни видеа и истории #МАТИНЕсесмей. 

Целият разказ на Драго Смеонов, както и останалите теми от предаването можете да видите в "Матине" с Рени и Вяра.