Дизайнерът Върджил Абло напусна този свят през ноември миналата година, но духът му оживя във високоенергийния спектакъл, в рамките на който "Louis Vuitton" показа колекцията си на Седмицата на мъжката мода в Париж. Маршов оркестър от чернокожи музиканти поднесе вълнуващо изпълнение, преминавайки по сюрреалистична жълта тухлена инсталация в Лувъра, докато рапърът Кендрик Ламар изпълни ода на живо в памет на покойния моделиер.

Върджил Абло беше дизайнер на мъжкото облекло на бранда от 2018 г. до смъртта си през 2021 г.

За пролетно-лятната колекция мъжкото студио на марката е почерпило вдъхновение именно от характерните за него кройки.

Вижте снимки >>

По подиума, напомнящ за жълтия тухлен път от "Магьосникът от Оз", преминаха манекени с издължени костюми в пастелни цветове, с якета, покрити с щампи на диви цветя и с украшения като фигури на хартиени самолетчета и висящи кръпки във формата на ножици.

Не липсваха и усукани, психеделични мотоциклетни якета, дънкови якета с ресни, плетени шапки и ризи с назъбени ръбове, съчетани с широки бермуди.

В края на дефилето моделите излязоха с ефирна платнена лента с цветовете на дъгата, връщайки спомените за първото шоу на Върджил Абло за лейбъла в Париж през 2018 г., когато той направи ревю на подиум-дъга, символизиращ подхода му към разнообразието.

Снимка: Getty Images

Абло, най-прочутият чернокож дизайнер, почина през ноември миналата година на 41 години, след като загуби битката си с рака. Той беше известен с това, че черпеше вдъхновение от улиците. На него се приписваше заслугата за навлизането на стрийт облеклото в света на висшата мода.

Пролетно-лятното дефиле е първото, представено след смъртта на Абло, моделите за което той не е проектирал. Предишното посмъртно ревю беше базирано на негови творения, предава БТА. Представената колекция е замислена изцяло в неговия дух. Това рядко продължение в "Louis Vuitton" на естетиката на бившия дизайнер е свидетелство за оказаното от него влияние.

Снимка: Getty Images