В скорошно интервю актьорът Джейми Дорнан призна, че още преди да се включи в проекта, е знаел, че еротичната трилогия "50 нюанса" няма да бъде приета добре от филмовите критици, а самият той ще бъде разкъсан заради ролята си на Крисчън Грей.

Въпреки солидната си филмография, именно образът на обсебения от контрол и почитател на БДСМ милиардер Крисчън Грей превърна ирландеца в световна звезда. Трите филма постигнаха огромна популярност и голям бокс офис, но това не попречи на кино специалистите да изразят негативните си коментари за продукциите.

Джейми сподели, че не се е съгласил веднага, когато е получил предложението да изиграе емблематичния образ. Още повече, че това се случило едва пет седмици преди началото на снимките, тъй като екипът първоначално се спрял на колегата му Чарли Хънам. След като той се отказал обаче, следващото име в списъка било това на ирландеца.

"В никакъв случай не беше моментално "да". Имах нужда да го обсъдя, затова потърсих съвет от приятели, от семейството ми и от някои колеги", споделя Джейми.

Стопкадър от филма „50 нюанса сиво“

Снимка: Стопкадър от филма „50 нюанса сиво“

"В началото, когато не получих ролята, изпитах малко облекчение, защото знаех, че ще бъда разкъсан. Чарли може би е почувствал същото. В един момент се оказах аз, но имах много малко време, в което да взема окончателно решение. Избраха ме пет седмици преди да започнат снимките. Знаех, че образът идва с много очаквания, че филмът ще направи много пари и феновете ще го харесат, но знаех и че критиката ще го презира. Това се случи с книгите, а ние останахме верни на книгите и знаехме какво да очакваме", обяснява още актьорът.

"Филмите, които са направени за феновете, които феновете обичат, могат да се разглеждат като успешни. Благодарен съм, че двамата с Дакота успяхме да свършим работа, която хората все още харесват, а и накарахме някои от споменатите критици да променят мнението си", допълва Дорнан.

През юни 2022 г. колежката на Джейми - Дакота Джонсън, описа създаването на "50 нюанса" като "психопатично" и настоя, че във филмите е липсвала сексуалната наситеност, която тя е очаквала да присъства в сюжета, когато се е съгласила да изиграе екранната Ана Стийл. Тя даде да се разбере и че една от големите пречки в реализирането на по-добър кино продукт, била авторката на трилогията, която поела контрола върху адаптирането на сценария.

Стопкадър от филма „50 нюанса освободени“

Снимка: Скрийншот от филма „50 нюанса освободени“

Въпреки че не съжалява за участието си, Дакота е категорична, че е можело да се реализира много по-добър филм, ако авторката не настоявала всичко да се случва, както тя иска.